MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Święta Aktywnych Pań

Święta Bożego Narodzenia są magicznym czasem spędzanym w gronie najbliższych, otulonym tradycjami i zwyczajami. Są one poprzedzone momentem przygotowań do wigilijnej wieczerzy, kiedy to wystrój wnętrz nabiera świątecznego charakteru, a w domu unosi się zapach choinki i przygotowywanych potraw. – Taką atmosferę można już poczuć u „Aktywnych Pań” w Lusowie – mówi Krystyna Semba, osoba której w gminie Tarnowo Podgórne nie trzeba przedstawiać nikomu.

Pani Krystyna od lat opiekuje się zarówno tymi lokalnymi jak i polskimi tradycjami ludowymi, chroniąc je od zapomnienia i krzewiąc je w muzyce i tańcu. Od samego początku istnienia grupy, przez przeszło 20 lat Krystyna Semba pełniła funkcję kierownika Zespołu Pieśni i Tańca Lusowiacy, kulturalnej wizytówki Gminy Tarnowo Podgórne. Jednocześnie blisko współpracuje z paniami, które te same zwyczaje i tradycje pielęgnują na gruncie rękodzieła oraz kulinariów. – Wszystkim nam przyświeca jeden cel: podtrzymywać i przekazywać tradycje naszych małych Ojczyzn – mówi.

– Początek grudnia u „Aktywnych Pań” to czas dekorowania domu, wykonywania przepięknych stroików, ozdób choinkowych, lampionów roratnich dla wnuków oraz przygotowania tzw. „podłaźnika”, czyli pięknie przystrojonego koła z iglastych gałązek, które jak co roku ozdobi lusowski kościół w okresie świątecznym. Temu wszystkiemu towarzyszy unoszący się zapach pieczonych pierników, które po ozdobieniu przez naszą koleżankę, Kingę Grajek, są prawdziwymi arcydziełami – relacjonuje pani Krystyna.

„Aktywne Panie” można spotkać co roku podczas Powiatowego Przeglądu Zespołów Folklorystycznych, który odbywa się w sierpniu w Lusowie. To między innymi tam zachęcają do skosztowania wspaniałej, regionalnej kuchni wielkopolskiej. Te same smaki i tradycje panie promują również w zaprzyjaźnionych gminach, i to nie tylko w kraju ale i za granicą. – Historia zespołu przenika się z historią Koła Gospodyń Wiejskich. To właśnie z inicjatywy tego Koła w 1996 roku wzięliśmy udział w turnieju „Moja Wieś Aktywna”. To wtedy, po zajęciu pierwszego miejsca, zrodził się pomysł zawiązania Zespołu Folklorystycznego Lusowiacy, który działa do dziś – wspomina.

W zespole także panuje już przedświąteczna gorączka. Przygotowywany jest właśnie nowy scenariusz widowiska bożonarodzeniowego w choreografii Dariusza Jezierskiego. Terminy i miejsca występów Lusowiaków będą publikowane na profilu zespołu na Facebooku. – Na ten piękny i magiczny czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia przekazujemy Czytelnikom „Prasowej17.” przepis na pierniczki oraz życzenia prosto z Lusowa. Na te Święta i Nowy Rok niech Wam się wszystko darzy! – kończy Krystyna Semba.

PIERNICZKI
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 jajka
130 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100 g miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki ciasta wsypać do miski i wyrobić na gładkie ciasto. Na dwa dni włożyć do lodówki. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia.

LUKIER
1 białko jajka
400g cukru pudru
sok z jednej cytryny

Białko ucierać powoli, stopniowo dodając na przemian cukier puder i sok z cytryny, do otrzymania pożądanej gęstości lukru.

Przepis Kingi Grajek

Autor: Anna Skalska, WB
Zdjęcie: Paulina Doleżko

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 21 grudnia 2017