MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Szlak Kulinarny doceniony

nagroda dla szlaku kulinarnego

22 września we Wrąbczynku, w gminie Pyzdry, podczas wielkopolskich obchodów Światowego Dnia Turystyki, przyznano nagrody i wyróżnienia w ramach konkursu na ”Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski”. Na dwanaście zgłoszonych do konkursu wydarzeń, szlaków i miejsc aż trzy znajdują się w powiecie poznańskim i wszystkie trzy zyskały uznanie kapituły konkursowej. I tak, wyróżnienia otrzymały Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz Skansen Miniatur Szlaku Piastowskiego w Pobiedziskach. Tytuł Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski otrzymał Zamek w Kórniku.

– Szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” od 2021 roku pokazuje mieszkańcom oraz turystom, gdzie na mapie powiatu poznańskiego znajdują się kulinarne perełki regionu: nie tylko wyjątkowe restauracje, kawiarnie i cukiernie, ale także lokalni producenci wędlin, przetworów owocowo-warzywnych, czy mlecznych, a nawet rzemieślniczego piwa. Są na szlaku także najważniejsze wydarzenia kulinarne w regionie – wymienia Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, która odebrała nagrodę z rąk Tomasza Wiktora, prezesa Wielkopolskiej Organizacji Turystycznej.

– Wyróżnienie to potwierdza, jakie znaczenie w turystyce kulinarnej ma produkt regionalny, dziedzictwo kulinarne i jego promocja. Jesteśmy dumni z wygranej i cieszymy się przede wszystkim w imieniu członków naszego szlaku, którzy z pasją i wigorem prowadzą swoje lokalne biznesy, nie zapominając o tym, co najważniejsze: tradycja i smak – dodaje. Operatorem szlaku jest samorządowa instytucja kultury, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Starosta poznański Jan Grabkowski jest przewodniczącym dziewięcioosobowej kapituły opiniującej członkostwo nowych podmiotów, które chcą przyłączyć się do szlaku. Aktualną ofertę szlaku znaleźć można na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Podczas uroczystości wręczono także odznaki honorowe za zasługi dla turystyki oraz za zasługi dla województwa wielkopolskiego. Organizatorem wydarzenia, co roku, jest Departament Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego. Gospodarzem, a zarazem kolejnym laureatem nagrody Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski, było Miasto Pyzdry. Była to także okazja przekonania się na własne oczy, jakim skarbem turystycznym Wielkopolski jest właśnie ta niewielka, bo licząca około 7 tysięcy mieszkańców gmina. To jedyne, poza Poznaniem i Koninem, miejsce w Wielkopolsce, gdzie przecinają się trzy szlaki: kulturowy – Szlak Piastowski, wodny – Wielka Pętla Wielkopolski oraz rowerowy Wielkopolska Bike.

Uczestnicy zostali zaproszeni na spacer po Pyzdrach: by zobaczyć mural, malowane kamienice, mozaikowe schody, dom podcieniowy, Muzeum Regionalne Ziemi Pyzdrskiej, rynek oraz wiatrak holenderski. Na wielbicieli szumu fal czekał rejs łodziami wycieczkowymi po Warcie. W ramach trasy pod nazwą “Pyzdry przyrodniczo i krajobrazowo” zaproszeni goście odwiedzili Nadwarciański Park Krajobrazowy, Chatkę Ornitologa PTTK, punkt widokowy starorzecze Warty, wydmy śródlądowe oraz dawne przejście graniczne w Borzykowie.

Źródło: Instytut Skrzynki

nagroda dla szlaku kulinarnego

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 23 września 2023