MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Szlakiem poznańskiej pyry

konferencja prasowa szlak pyry

W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały. Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak – poinformowano na specjalnej konferencji prasowej. Na szlaku poznamy jej historię i skosztujemy w tradycyjnym lub nowoczesnym wydaniu. Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy z poznańskimi restauracjami i atrakcjami turystycznymi.

– Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi chefowie odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny – mówi Jan Mazurczak, prezes PLOT. Szlak kulinarny będą tworzyć miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów. Ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów, chcących dotrzeć do autentycznych, unikalnych smaków Poznania.

– Na sam początek proponujemy coś klasycznego, czyli poznańską pyrę. Zapraszamy do odwiedzin w restauracjach, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy – zachęca Jan Mazurczak.

Impulsem do skupienia się właśnie na pyrze był zorganizowany w marcu prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny “Bocuse d’Or”, w którym ziemniak pojawił się jako temat przewodni jednego z konkursowych dań i z którym zmierzył się polski zespół złożony z poznańskich szefów kuchni. – Pyra trafiła na salony, a najlepsi szefowie kuchni pokazali podczas konkursu, że jest to bardzo ciekawy produkt o wielu zastosowaniach. Można z nich wyczarować dosłownie wszystko – dodaje Jarosław Kin, szef kuchni 62 Bar & Restaurant.

Poznański Szlak Kulinarny jest projektem otwartym. W każdej chwili może do niego dołączyć restauracja oferująca lokalne produkty i przepisy. – Mam już upatrzone kilka miejsc, które PLOT mogłaby zaprosić do współpracy, przekonując do bardziej śmiałej promocji potraw z ziemniaków, bo choć to warzywo bardzo popularnie, to zasługujące na jeszcze szersze grono odbiorców – mówi Jakub Pindych, ekspert kulinarny współpracujący z PLOT. Pilotażowa edycja szlaku kulinarnego będzie wiodła tropem pyry. Jakich dań i produktów będą dotyczyć kolejne odsłony? Więcej informacji TUTAJ

Informacja prasowa

konferencja prasowa szlak pyry

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 22 czerwca 2022