MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Walczyli o certyfikaty

Certyfikacja Tradycyjnych Wędlin Wielkanocnych rozpoczęła cykl wydarzeń organizowanych przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu wraz z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników Wędliniarzy i Kucharzy pod wspólną  nazwą “Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”. Miała ona miejsce 9 lutego na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Kulinarnymi bohaterami dnia były: kiełbasa biała parzona wielkopolska, szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona oraz  polędwica wędzona. Wyroby oceniały dwie komisje: specjalistyczna i  konsumencka. Jej przedstawiciele oceniali specjalnie zakodowane wyroby, tak by nie sugerować się nazwą producenta. Kto zdobył certyfikat we wspomnianych sześciu kategoriach dowiemy się 12 marca.

Nowością tegorocznego cyklu imprez jest konkurs “Na Najlepszą Tradycyjną Mięsną Potrawę Wielkanocną”, któremu patronują Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak oraz Starosta Poznański Jan Grabkowski.  Zorganizowany  z myślą o restauratorach z Poznania i Powiatu Poznańskiego już w pierwszej odsłonie przyniósł wyjątkowo ciekawe propozycje. I w tym przypadku zwycięzców konkursu poznamy 12 marca.

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 10 lutego 2016