MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujki tlenku węgla i dymu



Zapowiedzi

Warsztaty kulinarne

grafika

Zapraszamy na warsztaty kulinarne osoby z obszarów wiejskich, które odbędą się 15 kwietnia w Dworze Skrzynki w gminie Stęszew, w godz. 10.00-14.00. Uczestnicy warsztatów rozszerzą swoją wiedzę i umiejętności w zakresie sposobów przyrządzania kiełbasy wielkopolskiej białej parzonej oraz kiełbasy domowej pasztetowej. Warto przypomnieć, że w/w kiełbasa biała jest wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych dla województwa wielkopolskiego. Prowadzącymi będą: Przemysław Tecław – kierownik Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku (Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie) oraz Zbigniew Kmieć – trener kulinarny, Główny Ekspert ZPP ds. rolnictwa i żywności.

Organizatorzy zapewniają niezbędne produkty do przeprowadzenia warsztatów, a także posiłek i napoje dla uczestników. Udział w warsztatach jest bezpłatny. Obowiązują zapisy – zgłoszenia przyjmowane są do 7 kwietnia włącznie, decyduje kolejność zgłoszeń, niemniej przewidziano pierwszeństwo dla osób, które będą brały udział po raz pierwszy. W wydarzeniu mogą uczestniczyć pełnoletnie osoby z terenów wiejskich w Wielkopolsce, w tym członkowie kół gospodyń wiejskich (maksymalnie dwie osoby z danego koła na jednym warsztacie).

Organizatorami wydarzenia są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddział Terenowy w Poznaniu. Aby zgłosić swój udział należy przesłać email na adres: kontakt@instytutskrzynki.pl zawierający: imię i nazwisko uczestnika, nazwę miejscowości zamieszkania (wsi), nazwę KGW (jeśli dotyczy) oraz telefon kontaktowy. Osoby, które zgłoszą się do udziału zostaną najpóźniej do 9 kwietnia poinformowane e-mailem zwrotnym o zakwalifikowaniu na warsztaty. Serdecznie zapraszamy!

Przygotował: Instytut Skrzynki

grafika

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 26 marca 2025