MenuMenu główne
Powiat Poznański


Kalendarz imprez

Ze względu na epidemię koronawirusa zmianom mogą ulec terminy imprez

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Zapowiedzi

Wielkanoc z Muzeum online

wielkanocny stół

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na cykl wydarzeń online poświęcony tematyce zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy. – Niestety, sytuacja pandemiczna nie pozwala nam zorganizować tak lubianego i licznie odwiedzanego Jarmarku Wielkanocnego, za to w dniach 27-28 marca o godzinie 11.00, 13.00, 15.00 i 17.00 zaprosimy Państwa do udziału w zajęciach online – czytamy w komunikacie prasowym.

– Mamy nadzieję, iż razem z nami na warsztatach wykonacie Państwo palmę wielkanocną lub tradycyjną pisankę, a także przypomnicie sobie dawne zwyczaje i obrzędy przedświąteczne i świąteczne. Nasza kamera odwiedzi też stęsknione za zwiedzającymi muzealne zwierzaki! Szczegółowy harmonogram spotkań online podajemy poniżej, łącznie z wykazem materiałów, które należy zgromadzić przed zajęciami. W tych dniach, podczas spotkań online, będzie można także wziąć udział w licznych konkursach z nagrodami – informuje Muzeum.

Harmonogram spotkań online (szczegóły konkursów zostaną podane po spotkaniach)

sobota 27 marca
godz. 11.00: Premiera filmu pt. Co za panna ta Marzanna, maikiem-gaikiem żegnana, przed dyngusem zatapiana?
godz. 13.00: O palmach wielkanocnych –warsztaty
Potrzebne materiały: drucik florystyczny 0,7 mm, patyk do grilla lub inny ok. 30 cm, gałązki bukszpanu, wierzby z kotkami, kwiaty papierowe z bibuły (kolorowa krepa) oraz opcjonalnie wstążki. Na zakończenie konkurs z nagrodami
godz. 15.00: Świąteczne spotkanie ze zwierzętami
Na zakończenie konkurs z nagrodami
godz. 17.00: Z wielkanocnego stołu- biała kiełbasa
O tradycjach wielkanocnego stołu z przepisami na białą kiełbasę.

niedziela 28 marca
godz. 11.00: Czy każda “pisanka” to pisanka?
Potrzebne materiały: technika batikowa: zapałka, świeczka, szpilka, ugotowanie białe jajo, barszcz czerwony instant w kubeczku; technika rytownicza: ugotowane jajo w łupinach cebuli (0,5 l wody, 3 garści łupin z cebuli, gotować ok 1 h) lub zabarwione na brązowo barwnikiem sztucznym, nożyk do tapet lub do warzyw. Na zakończenie konkurs z nagrodami.
godz. 13.00: Muradyny, żandary, siwki czyli świętowanie w Wielkopolsce
Na zakończenie konkurs z nagrodami.
godz. 15.00: Tradycje wielkiego tygodnia
Na zakończenie konkurs z nagrodami.
godz. 17.00: Z wielkanocnego stołu- żurek
O tradycjach wielkanocnego stołu z przepisami na tradycyjny żurek.

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 24 marca 2021