Menu główne
Powiat Poznański

Prasowa17
Radiowa17
Telewizyjna17
Telewizja STK 17


Fundusze Europejskie
Kalendarz imprez

Ze względu na rozprzestrzenianie się koronawirusa ulegać zmianom mogą terminy imprez, o których informujemy w Prasowej Powiatowej17. oraz na www.powiat.poznan.pl. Po szczegóły prosimy zwracać się bezpośrednio do organizatorów.

<< Kwi 2020 >>
ponwtśrczwptsobnie
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Zapowiedzi

Wielkanocne smaki

4 kwietnia podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie po raz kolejny wybierać będziemy „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”. W ostatnich tygodniach ocenialiśmy „Smak Pyry”, „Smak Piernika”, „Smak Ryby” oraz „Smak Pączka”. Teraz przyszła pora na kolejne potrawy, kojarzące się ze Świętami Wielkanocnymi. Konkursy z założenia odbywają się przy okazji dużych tematycznych imprez festynowych, targowych lub innych, gdzie kulinaria stanowią jej istotną część, a powiat poznański jest w nie zaangażowany.

I właśnie podczas Jarmarku Wielkanocnego zorganizowany zostanie kolejny konkurs, tym razem o tytuł:

• Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mazurka
• Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Baby Wielkanocnej
• Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pasztetu
• Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mięsiwa (mięsa gotowanego lub pieczonego podawanego na zimno)

Do udziału w konkursie zapraszamy cukiernie, piekarnie, masarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego. W tej kulinarnej rywalizacji udział mogą też brać podmioty z terenu Poznania i Wielkopolski; prowadzące w Poznaniu lub powiecie poznańskim sprzedaż – warunkiem jednak jest używanie przez nie produktów pochodzących z obszaru powiatu poznańskiego.

Najlepsze produkty zostaną wyróżnione przez Kapitułę Smaku i będą rekomendowane w mediach lokalnych tuż przed Wielkanocą. Warunkiem koniecznym udziału w konkursie jest to, aby zgłaszany do konkursu produkt (potrawa) był dostępny na rynku dla konsumentów w sposób ciągły lub sezonowy. Organizatorem konkursów jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, producentem – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, a partnerem – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna. Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego. Poniżej regulamin i karta i zgłoszeń.

Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego  – Smak Mazurka i Baby Wielkanocnej
Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego  – Smak Mięsiwa i Pasztetu

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 27 lutego 2020


Ogłoszenia Komunikaty

Archiwum