MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Wigilijnie na Zielonym Targu

Od czterech lat w każdą sobotę na Placu Bernardyńskim spotykają się miłośnicy zdrowej, naturalnej, tradycyjnej żywności. Ponad 20 stoisk z warzywami, pieczywem, mięsem, kiełbasą, słodyczami, herbatami i serami wabi coraz więcej poznaniaków. W tę sobotę, 20 grudnia (w godz. 8.00-14.00) spotkanie będzie miało specjalny wymiar – wigilijny. 

Producenci, członkowie Stowarzyszenia Ekologia i Tradycja – Zielony Targ już po raz drugi zapraszają wszystkich chętnych na świąteczne spotkanie. Będzie można nie tylko zrobić zakupy najlepszych towarów na świąteczne stoły, czy nietypowych i pysznych prezentów pod choinkę, ale też zobaczyć, co z tych produktów potrafi wyczarować szef kuchni, fotograf Julian Redondo Bueno. Hiszpan z urodzenia, ale Polak z wyboru.

Znany m.in. jako główny bohater „Kolej na Wielkopolskie smaki” cyklu filmowego przygotowanego m.in. przez Kulinarny Poznań. Julian odwiedza lokalnych producentów żywności, tworząc swoje regionalne kulinarne kreacje z hiszpańską nutą. W czasie spotkania będzie też wspólne śpiewanie kolęd. – Julkowi pomagać będą uczniowie Technikum Żywienia w Murowanej Goślinie, a dobrym duchem całego przedsięwzięcia będzie Witold Wróbel – mówi Marek Grądzki, pomysłodawca Wigilii na Zielonym Targu, jeden z najbardziej znanych serowarów w Polsce. – Zaprosiliśmy też znakomitych poznańskich szefów kuchni, żeby i oni mogli doradzać, jak dobrze, ekologicznie i zdrowo przygotować nadchodzące święta.

Na Zielonym Targu można zrobić praktycznie całe zakupy na świąteczny stół od ryb poczynając, a na słodkich wypiekach kończąc. Producenci z Wielkopolski, ale też z województw ościennych przygotowali specjalną ofertę dla klientów. Wszystko, co potrzeba na Święta (i nie tylko), ale w zdrowym, tradycyjnym, naturalnym bądź ekologicznym wydaniu. I prosto od producentów, a zatem w przyzwoitych cenach!

Redaktor: Administrator strony
Opublikowano: 18 grudnia 2014