Zapowiedzi
Wybiorą najlepsze dania
Październik rozpoczyna się dwoma konkursami: na najlepszy smak kapusty oraz najlepszy smak pyry. Wybór tematu konkursu jest nieprzypadkowy: warzywa te królują na jesiennych stołach, ale mają też pozytywne działanie na organizm człowieka.
– Wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie umysłu, działa oczyszczająco – to tylko kilka zalet kapusty, popularnego składnika kuchni wielkopolskiej. Bigos, rumpuć, parzybroda, kapusta kiszona, zasmażana, gołąbki w kapuście… kapuścianym smakołykom mówimy TAK! – zapewnia Jan Babczyszyn, p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, który współorganizuje Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” wraz z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi w ramach imprezy targowej Smaki Regionów, którą zaplanowano na 2 października.
Zgłoszenia konkursowe w kategoriach: bigos, zupa parzybroda lub inne (np. dania, przetwory z kapusty lub świeże produkty) należy przesyłać do 1 października 2021 roku włącznie, drogą elektroniczną na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl Regulamin Konkursu oraz formularz zgłoszeniowy można pobrać ze strony Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego oraz restauracje i inne zakłady gastronomiczne z Poznania pod warunkiem, że kapusta z której powstały potrawy zgłoszone do konkursu pochodziły z terenu powiatu poznańskiego. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne.
W dniu Konkursu, tj. 2 października, w godz. 10.00 – 12.00 należy dostarczyć produkty gotowe do degustacji do miejsca odbywania się konkursu na terenie MTP (bezpośredniego wskazania miejsca dokona recepcja targów). W tym dniu wyjątkowo możliwe jest też zgłoszenie produktu wraz z bezpośrednim jego dostarczeniem łącznie z kartą zgłoszenia. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne.
Wręczenie laureatom Certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” a także zestawów gadżetów ufundowanych przez powiat poznański oraz Instytut Skrzynki nastąpi na scenie kulinarnej imprezy targowej. Konkurs odbywa pod honorowym patronatem starosty poznańskiego i ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów.
Odwiedzający targi będą mogli również skosztować bigosu przygotowanego w ramach promocji potraw regionalnych. Wśród gotujących i serwujących bigos znajdą się między innymi starosta poznański Jan Grabkowski, Marek Gąsiorowski – prezes Slow Food Wielkopolska, Witold Wróbel – animator zdarzeń kulinarnych i edukacyjnych, a także Jan Babczyszyn – p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.
UWAGA! Aby wejść na teren Targów, należy zarejestrować się wcześniej internetowo lub przed wejściem. Wstęp jest bezpłatny.
Autor: Liliana Kubiak