Relacje
Wybrano najlepsze chleby
W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas imprezy pod nazwą „Przyszłość Przeszłości. Dożynki na Biskupiźnie” kapituła konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zmierzyła się z wyzwaniem degustacji oraz oceny blisko 30 chlebów oraz produktów na bazie chleba. Choć wśród zgłoszeń przeważały chleby żytnie i pszenne, to nie zabrakło słodkiego akcentu w postaci szneki z glancem oraz chałki.
Kapituła doceniła również orzeźwiający smak kwasu chlebowego oraz niezwykły kunszt rzeźby wykonanej z ciasta chlebowego: pary koni zaprzęgniętych do wozu, który przewoził… maślane rogaliki z makiem.
Komisja oceniła zresztą poziom konkursu jako bardzo wysoki. Oceniano produkty w czterech kategoriach: pieczywo żytnie, pszenne i mieszane oraz inne produkty na bazie chleba.
Tytuły Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zdobyli:
• BOGUCKI CHLEB – Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna za chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni i słonecznikiem
• Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk za chleb Plewiszczanka
• KGW Nowinki-Drużyna Babeczki & Ciacha za sznekę z glancem
• „Wypiekarnia” z Murowanej Gośliny za chleb buraczany
• Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy za chleb żytni specjalny – chleb Natura
• “Pod Strzechą” z Biskupic za: chleb żytni z żurawiną, rogal maślany z makiem, chleb dożynkowy, rzeźbę chlebową
• Maria Bany-Szadeberg Design z Wir za: chleb marcowy – żytni słodowy z przyprawami korzennymi, konfiturą z gorzkich pomarańczy, na miodzie, chleb kwaskowato-słodki – żytni sitkowy z kminkiem i konfiturą z gorzkich pomarańczy, czarny chleb z kwaszonego ciasta, chałkę – słodki, pleciony jajecznik z kruszonką, kwas chlebowy – chłodzący napój z chleba razowego
Jednocześnie kapituła postanowiła wyróżnić „Chleb żytnio-pszenny 60/40” przygotowany przez „KROMKA Piekarnia Autorska” ze Swarzędza. Warto zauważyć, że wśród laureatów znalazło się trzech członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia), Piekarnia „Pod Strzechą” oraz Piekarnia-Cukiernia Natura.
Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” tradycyjnie odbywa się pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego i jest organizowany przez Instytut Skrzynki. Wydarzenie ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą na terenie powiatu poznańskiego. Jego głównym celem jest promocja najlepszych lokalnych produktów i producentów regionu.
Autor: Liliana Kubiak