MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Wybrano najlepsze nalewki

konkurs na nalewkę

Nalewka z mirabelek, nazywanych w naszym regionie glupkami, dała zwycięstwo Januszowi Łakomcowi zwycięstwo w ogólnopolskim konkursie „Smak Tradycji 2021”. Kapituła konkursowa zebrała się w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, by ocenić aż 62 nalewki zgłoszone w konkursie. Wśród nich znalazło się także dziesięć produktów z powiatu poznańskiego, a sześć z nich otrzymało Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”.

– W tej niezwykłej konkurencji przeważały nalewki owocowe, stanowiące ponad połowę zgłoszeń. Ocenialiśmy również trunki w takich kategoriach jak: nalewki ziołowe, korzenne, kwiatowe oraz mieszane. Poziom konkursu uznaliśmy za bardzo dobry – mówi Jan Babczyczyn, p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, członek kapituły konkursowej oraz współorganizator konkursu. Wspomniana kapituła przyznała drugie miejsce oraz 500 zł, w kategorii ogólnej, nalewce z porzeczki z liściem 2017 Wojciecha Suchanka, a także trzecie miejsce i 250 zł Mariuszowi Fikowi za nalewkę z pigwy.

Niekwestionowanym zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu „Smak Tradycji 2021” został także Andrzej Nowocień, który otrzymał również nagrodę Grand Prix w wysokości 1 000 zł za zestaw nalewek: z derenia 2016, na orzechu włoskim 2019, z pigwowca japońskiego z pestkami 2019, imbirowej z 2018 oraz z rosolisa różanego. Również w kategoriach smakowych jego nalewki znalazły uznanie i uplasowały się na wysokich pozycjach.

W konkursie Smak Tradycji 2021 przyznano także nagrody:
w kategorii nalewek ziołowych:
I miejsce: Andrzej Fiedoruk za nalewkę czosnkową
II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę na orzechu włoskim 2019
III miejsce: Maciej Kwiatkowski za nalewkę z 27 ziół

kategorii nalewek korzennych:
I miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę korzenną ziołową z 25 rodzajów korzeni i ziół 2019.
II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z imbiru 2018
III miejsce: Maciej Kwiatkowski nalewka miodowa korzenna

w kategorii nalewek owocowych:
I miejsce: Janusz Łakomiec za nalewkę z mirabelki
II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z derenia 2016
III miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z porzeczki z liściem 2017

w kategorii nalewek kwiatowych:
I miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z rosolisa różanego 2016
II miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z kwiatu czarnego bzu
III miejsce: Janusz Łakomiec za nalewkę z kwiatu czarnego bzu

w kategorii nalewek mieszanych:
I miejsce: Agnieszka Nowocień za nalewkę z owocu i kwiatu czarnego bzu
II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z pigwowca japońskiego z pestkami 2019
III miejsce: Kazimierz Kniaź za nalewkę wiśniową z liśćmi mięty

W konkursie przyznano także wyróżnienia dla:
• Piotra Kazberuk za nalewkę z głogu
• Jana Budka za nalewkę z owoców derenia jadalnego “Premium”
• Wiesława Sałkiewicza za nalewkę z wiśniową 2011
• Mateusza Koza za nalewkę z gruszki
• Haliny Poprawa za nalewkę wiśniową.

Również nalewki z powiatu poznańskiego znalazły uznanie ekspertów zasiadających w Kapitule, bowiem przyznano Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Tradycji 2021” następującym trunkom:
• nalewce wiśniowej przygotowanej przez Halinę Poprawkę z Lubonia
• nalewce rokitnikowej przygotowanej przez Marcina Sadowskiego z Lubonia
• nalewce kawowej z owocami przygotowanej przez Martę Twardowską z Plewisk (gm. Komorniki)
• nalewce jesiennej owocowej przygotowanej przez Macieja Żarnowieckiego z Plewisk (gm. Komorniki)
• nalewce wiśniowej przygotowanej przez Andrzeja Kurka z Suchego Lasu
• nalewce aroniowej przygotowanej przez Renatę Małecką z KGW w Plewiskach.

Celem konkursu jest promocja tradycyjnych przepisów i domowych wyrobów. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Organizatorami konkursu są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Autor: Liliana Kubiak

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 20 września 2021