Relacje
Wybrano najlepsze smaki
W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas imprezy pod nazwą „Z wiejskiego stołu”, kapituła konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Miodu” zmierzyła się ze słodkim jak miód wyzwaniem. Aż 23 produkty z powiatu poznańskiego walczyły bowiem o certyfikat za najlepszy smak. Królowały miody, jednak i tu znalazły się zaskakujące połączenia smakowe, jak np. miód z pierzgą i pyłkiem pszczelim, czy z rokitnikiem.
Komisja oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji zgłoszonych produktów postanowiła przyznać tytuły „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Miodu” następującym produktom:
W kategorii miody:
• miód rzepakowy – Miody Suszka Inspiracje z Mosiny
• miód akacjowy – Gospodarstwo Pasieczne Socha z Czmonia (gm. Kórnik)
• miód z pierzgą i pyłkiem – Gospodarstwo Pasieczne Ibrona z Puszczykowa
• miód akacjowy – Gospodarstwo Pasieczne Miody Szlaku Piastowskiego z Biskupic (gm. Pobiedziska)
• miód akacjowy ze spadzią – Gospodarstwo Pasieczne Miody Szlaku Piastowskiego z Biskupic (gm. Pobiedziska)
• miód akacjowy – Nasza Pszczelarnia z Poznania, z pasieką w gm. Rokietnica
• miód rzepakowy – Nasza Pszczelarnia z Poznania, z pasieką w gm. Rokietnica.
W kategorii napoje z miodem:
• herbata z boru z miodem – twórca ludowy, Jadwiga Anioła z Rogalinka (gm. Mosina)
W kategorii produkty pszczelarskie:
• pierzga – Gospodarstwo Pasieczne Socha z Czmonia (gm. Kórnik)
• pyłek pszczeli – Nasza Pszczelarnia z Poznania, z pasieką w gm. Rokietnica
W kategorii inne produkty z miodem:
• miód z rokitnikiem – Miody Suszka Inspiracje z Mosiny
• słodkie żebro Adama – żeberka w miodzie – Karczma na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
• zupa czereśniowa z lanymi kluskami i miodem – Forklore Tour z Poznania, z miodem z pasieki z gm. Suchy Las.
Wśród laureatów znalazło się dwóch członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Miody Suszka Inspiracje oraz Karczma w Szreniawie, którego operatorem jest Instytut Skrzynki,współorganizator konkursu. Wydarzenie swoim patronatem objął starosta poznański, Jan Grabkowski. Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą odbywających się na terenie powiatu poznańskiego. Ma na celu promocję najlepszych lokalnych produktów i producentów z naszego regionu.
Autor: Liliana Kubiak