Relacje
Wyniki konkursu „Palce lizać”
Dwadzieścia przysmaków z miodem – tyle wyjątkowych wypieków, dań i innych smakowitości oceniła kapituła w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem”, w którym wzięli udział mieszkańcy powiatu poznańskiego, w tym członkowie i członkinie kół gospodyń wiejskich. Pierwsze miejsce przypadło Monice Kosickiej z CaffeTlen z Mosiny za „Sernik miodowa niespodzianka”. Drugą i trzecią nagrodę otrzymała Katarzyna Skrzypczak z Koła Gospodyń Wiejskich w Skrzynkach za „Miodowy rabarbar na domowej chałce z miodową kruszonką” oraz za „Dzikie szaszłyki z miodowej marynaty”.
– Miód to niesamowity kulinarny skarb: zgłoszone przysmaki pokazały, że tworzy wyśmienite połączenie nie tylko z orzechami, czy serem, ale także z rabarbarem, cytryną, czy ostrą papryką w daniach mięsnych. Uczestnicy wykorzystali walory smakowe różnych rodzajów miodów, co sprawiło apetyczną różnorodność dań, wypieków czy napojów, jak kompot i lemoniada – podsumowała przewodnicząca kapituły, Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki. W zespole wyłaniającym laureatów zasiadały również Joanna Sprys ze Skansenu i Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu oraz Anna Gabryelska-Michalska reprezentująca gospodarstwo pasieczne Miody Ibrona.
Konkurs tradycyjnie odbywał się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego i był jednym z elementów Bee Festynu. Na okolicznych mieszkańców czekały liczne stoiska z rękodziełem, przysmakami, w tym oczywiście miody od państwa Ibronów oraz stoiska edukacyjne, czy warsztaty rękodzielnicze. Uczestnicy chętnie korzystali z oferty wykładów przyrodniczych oraz o tematyce pszczelej, m.in. dr Karoliny Echaust, p.o. kierownika Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego prowadzonego przez Instytut Skrzynki. Dzięki tej prelekcji słuchacze poznali historię bartnictwa, narzędzi używanych przez bartników, tajniki prawa czy znamienia bartnego.
Źródło: Instytut Skrzynki