Relacje
Wyniki konkursu poetyckiego
Wielkopolski rosół z kury, Korbolanka i Ślepe ryby – to niektóre z tradycyjnych wielkopolskich dań, które stały się bohaterami regionalnego konkursu na „Smaczne Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki.
– Zadaniem mieszkańców województwa wielkopolskiego było przygotowanie fraszek lub blubraszek, czyli fraszek pisanych gwara poznańską o tym, co najsmaczniejsze na naszych stołach, ale również związane z zachowaniem przy stole czy przygotowań do rodzinnej uroczystości oraz biesiady – wyjaśnia Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, przewodniczący kapituły. – W konkursie wpłynęło niemal 40 wierszyków, wśród nich m.in. przepis na rosół czy polewkę. Wiele z nich było napisanych poprawną gwarą poznańską. Cieszy nas to, że mieszkańcy chętnie korzystają z lokalnego języka, ale także fakt, że znają nie tylko nazwy, ale także receptury na przysmaki popularne od pokoleń w naszym regionie – dodaje Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.
Prace punktowali także: Małgorzata Grupińska-Bis – dyrektor Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu; Katarzyna Nowicka – adiunkt w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; Anna Kochnowicz – dziennikarka i pisarka; Marek Gąsiorowski – honorowy prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Grzegorz Tomczak – poeta i bard. Wyniki są dostępne TUTAJ. Wszyscy laureaci wyróżnień oraz miejsc otrzymali zestaw upominków od powiatu poznańskiego, vouchery na wybrane wydarzenie w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Laureaci dostali także zestawy konfitur ufundowane przez „Małe Szczęścia”, członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz praktyczne gadżety od Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Wszystkie najciekawsze i wyróżnione fraszki, rymowanki i blubraszki zostały opublikowane na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Konkurs odbył się w związku z ogłoszeniem roku 2023 Rokiem Aleksandra Fredry, twórcy oryginalnej polskiej komedii oraz autora wielu humorystycznych bajek i wierszy. Wydarzenie wpisuje się też w realizację statutowych zadań Instytutu Skrzynki, tj. promocji tradycji kulinarnych regionu. Konkurs organizowany jest przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz Sieci Culinary Heritage Europe. Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Źródło: Instytut Skrzynki