MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Z powiatowym akcentem

800-lecia powstania miejscowości Trebnitz

W Zamku Trebnitz odbyła się uroczystość związana z obchodami 800-lecia powstania miejscowości Trebnitz. Wydarzenie zorganizowane zostało przez lokalny samorząd oraz Stowarzyszenie Zamek Trebnitz Centrum Edukacji i Spotkań. Wśród zaproszonych gości byli wicestarosta poznański Tomasz Łubiński oraz dyrektor Instytutu Skrzynki, Jan Babczyszyn. Obaj panowie wzięli udział w międzynarodowym panelu dyskusyjnym. Goście podzielili się refleksjami z dotychczasowej współpracy, jak i nakreślili ważne zadania na przyszłość. Wicestarosta podkreślał bardzo pozytywne doświadczenia z dotychczasowej współpracy powiatu poznańskiego z regionem Hannover i zadeklarował chęć rozszerzenia współpracy o region Brandenburgii, szczególnie w obszarze edukacji zawodowej młodzieży.

Warto wspomnieć, że Instytut Skrzynki na początku czerwca podpisał ze Stowarzyszeniem Zamek Trebnitz porozumienie w sprawie współpracy w zakresie kulinarnego i kulturowego dziedzictwa regionów Wielkopolski i Brandenburgii. Dyrektor Jan Babczyszyn podczas panelu przedstawił zebranym historię Dworu Skrzynki, siedziby Instytutu oraz pozytywnych relacji z potomkami niemieckiej rodziny Iffland. Zapowiedział także skierowanie do niemieckich partnerów kilku konkretnych projektów, takich jak: transgraniczna trasa rowerowa łącząca Terbnitz i Skrzynki; polsko-niemiecki plener sztuki; wspólne warsztaty rzemiosła oraz rękodzieła czy wspólne inicjatywy z udziałem polskich i niemieckich Lokalnych Grup Działania.

Wicestarosta i dyrektor Instytutu wręczyli gospodarzom uroczystości okolicznościowe listy gratulacyjne, a Tomasz Łubiński podarował także piękną akwarelę przedstawiającą dwór w Skrzynkach. Jubileusz był też okazją do świętowania dla mieszkańców Trebnitz i okolic. Zorganizowano również festyn na placu przed zamkiem, gdzie na uczestników czekały liczne stoiska z przysmakami i rękodziełem, także z Polski. Kulinarne skarby naszego regionu prezentowali członkowie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Były to stoiska: producenta ręcznie robionych rzemieślniczych pierogów „Nie śpimy, lepimy” (restauracja w Swarzędzu), Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona Beenaturalnie z Puszczykowa, a także Wytwórni Lodów z Kórnika.

Te ostanie  cieszyły się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza, że impreza na świeżym powietrzu i słoneczna pogoda zachęcały do smakowania lodów pod chmurką. Uczestnicy z dużym apetytem przyglądali się pokazowi i degustowali białą kiełbasę wielkopolską parzoną, którą wg tradycyjnej receptury przygotowywał Przemysław Tecław z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Warto dodać, że w ramach zawartego porozumienia między Instytutem Skrzynki a Zamkiem Trebnitz w dniach 4-6 października odbędzie się wizyta studyjna gości z Brandenburgii, podczas której w Dworze Skrzynki zorganizowana zostanie debata z okazji 20-lecia Polski w Unii Europejskiej, spotkanie dla przedstawicieli administracji i społeczeństwa obywatelskiego. Więcej o wydarzeniu na stronie Instytutu.

Źródło: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 25 czerwca 2024