MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi

Z wiejskiego stołu

wiejski stół

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, już w wakacyjnej aurze, zapowiada bardzo ciekawe i długo oczekiwane wydarzenie pod nazwą “Z wiejskiego stołu”. – Nasza oferta ma charakter edukacyjno-rekreacyjny. Celem jest przedstawienie tradycji kulinarnych wsi polskiej ze szczególnym uwzględnieniem ziemi wielkopolskiej gdzie do dziś dość silne są wpływy kuchni niemieckiej.
Na spuściznę kulinarną wsi składa się wiele produktów, które odzyskują popularność zwłaszcza wśród młodego pokolenia świadomego ich walorów ekologicznych i prozdrowotnych. Stanowiska pokazowe przygotowane przez pracowników Muzeum będą łączyć się w naturalny sposób z zaproszonymi wystawcami, a także stanowić będą kontynuację tematyki przedstawionej na wystawach stałych Muzeum, takich jak: olejarstwo, mleczarstwo, serowarstwo, piekarnictwo, browarnictwo, rzeźnictwo, zielarstwo – informują organizatorzy.

Podczas imprezy obecni będą lokalni producenci żywności ekologicznej, wytwórcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywcze zrzeszone w samorządzie spółdzielczym w Polsce. Zwiedzający dowiedzą się m.in. czym różni się miód produkowany masowo od tego, który wytwarzany jest na małą skalę, jak rozpoznawać czy produkt, który widzimy w sklepie na pewno dobrze służy naszemu zdrowiu. Podczas planowanego spotkania z widzami Muzeum stanie się propagatorem ekologicznej, zdrowej żywności tradycyjnej bez polepszaczy i innych szkodliwych dodatków. Dominować będą stoiska gastronomiczne z naturalną, ekologiczną żywnością, wśród których prym wieść będą potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich.

Organizatorzy przygotowali także inne atrakcje. Będą konkursy kulinarne i quizy z nagrodami dla zwiedzających (dorośli i dzieci), wystąpi Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Kórnickiej „Władysie”, będzie również pogadanka o miodach i pożytkach pszczelich przeprowadzona przez pszczelarza, a także zwiedzanie browaru. Dodatkowo, w ramach wydarzenia, odbędzie się konkurs pod patronatem starosty poznańskiego współorganizowany przez Instytut Skrzynki pn. “Smaki Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Miodu”. Imprezę zaplanowano na 11 lipca w godz. 11.00 – 17.00.

wiejski stół

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 5 lipca 2021