Relacje
20. edycja Święta Chleba
Zarząd Cechu Cukierników i Piekarzy po raz dwudziesty zorganizował Święto Chleba. 15 września na poznańskim Starym Rynku można było zobaczyć korowód, wziąć udział w konkursach wiedzy o piekarstwie, wysłuchać koncertów i co najważniejsze skosztować pysznego, świeżego chleba. – Pomysł promowania trudnej, ale szlachetnej pracy piekarza istnieje już od kilkudziesięciu lat w wielu krajach europejskich, a także w Polsce. Z tego też powodu Poznań stał się miejscem na trwale związanym z wypiekiem chleba. Jak co roku festyn poświęcony był prezentacji i degustacji wyrobów piekarskich oraz promowaniu przetworów zbożowych i ich roli w prawidłowym żywieniu człowieka. Niezwykle ważny był też aspekt edukacyjny imprezy, gdyż z roku na rok coraz mniej uczniów pragnie kształcić się w zawodzie piekarz – mówi podstarszy Cechu Cukierników i Piekarzy Piotr Koperski.