MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Edukacja

Brazylijskie smaki

Typowe dania kuchni brazylijskiej kuszą zapachem w Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu. Młodzież z klas gastronomicznych od poniedziałku do piątku jest szkolona przez Miriam Amoretti, restauratorkę i szefową kuchni z Săo José dos Pinhais w Brazylii, partnerskiego samorządu powiatu poznańskiego. Impreza pn. „Brazylijskie smaki” to kontynuacja cyklu imprez prowadzonych od 2008 roku w szkołach prowadzonych przez powiat poznański.

Wśród dań typowej kuchni brazylijskiej przygotowywane są m.in. feijoada, grillowana polenta czy słodkie brigadeiros. Przygotowanie dania poprzedza krótka historia i prezentacja związanej z nim kultury brazylijskiej. Niektóre potrawy są wyjątkowo pracochłonne, jednak wszystkie bezwzględnie zachwycają. Duża w tym zasługa pani Amoretti, która uwielbia pracę z młodzieżą i świetnie się czuje pracując z naszymi uczniami. A uczniowie wyraźnie odwzajemniają tę sympatię. Ponadto na zakończenie każdych zajęć, wśród uczniów losowane są dwie nagrody przygotowane specjalnie przez panią Amoretti – brazylijski czepek i fartuch dla przyszłych kucharzy.

Zajęcia cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród uczniów, nauczycieli i dyrekcji szkoły. Pojawił się na nich również Tomasz Łubiński, Wicestarosta Poznański, który osobiście smażył banany w cieście do feijoady oraz Barbara Antoniewicz, Radna Powiatu Poznańskiego, Przewodnicząca Komisji Oświaty i Wychowania.

Kuchnie regionalne i kuchnie świata są częścią programu szkolnego realizowanego przez klasy technikum gastronomicznego ZS nr 1 w Swarzędzu. Dzięki współpracy powiatu poznańskiego z prefekturą Săo Josč dos Pinahis w stanie Parana w Brazylii uczniowie mogą szkolić się pod okiem rodowitej Brazylijki. Przybliżenie tradycji brazylijskiej mieszkańcom powiatu oraz zaprezentowanie tradycji i walorów powiatu poznańskiego gościowi z Brazylii jest elementem realizacji założeń współpracy zagranicznej powiatu.

Autor: Hanna Kolanowska-Pogrzebna

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 5 marca 2015