Relacje
Czwartkowe święto pączka
Tłusty Czwartek to szczególny dzień w kulinarnym kalendarzu Polaków, także Wielkopolan. To ostatni czwartek przed Wielkim Postem, nazywany także Zapustami lub Mięsopustem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie ze staropolskim przysłowiem „Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”, więc to właśnie pączki są symbolem tłustoczwartkowego smaku. Co ciekawe, nie jest to najbardziej kaloryczny przysmak w Wielkopolsce. Na głowę bije go rogal świętomarciński.
Choć historycznie pączki były twarde, wytrawne, nadziewane mięsem lub boczkiem i zapijane wodą ognistą, to dziś klasyczny pączek to ten z ciasta drożdżowego, smażony na głębokim tłuszczu (tradycyjnie smalcu), nadziewany marmoladą lub powidłami, posypany cukrem pudrem, ewentualnie pokryty lukrem. Popularne są także pączki z ajerkoniakiem, czekoladą czy toffi. Jednak to właśnie ten nadziany konfiturą prezentuje ten najdoskonalszy balans smaków: chrupiąca, rumiana skórka skrywająca miękkie, puszyste drożdżowe wnętrze, z odrobiną słodyczy z posypki lub glazury, mieszająca się z aromatem i słodko-kwaskowym charakterkiem powideł (najlepiej śliwkowych).
Dla tych, którzy unikają przysmaków z głębokiego tłuszczu, znajdą się pączki wypiekane w piecu – takie również znaleźć można na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” w lubońskiej Cukierni Pawlova, gdzie Mistrz Świata Cukiernictwie Paweł Mieszała wyczarowuje pączki zachwycające smakiem i urodą. Gdzie jeszcze kierować się, by poskromić tłustoczwartkowy apetyt? Zachęcamy do odwiedzenia strony www.smakipowiatupoznanskiego.pl w poszukiwaniu swoich ulubionych pączków w powiecie poznańskim. Tam także znajdują się przepisy na pyszne pączusie, a także lista laureatów konkursu „Smak Pączka 2022”.
Autor: Liliana Kubiak