Zapowiedzi Wydarzenia Relacje
Dzień z Powiatem na festiwalu
Już po raz piąty jednym z głównych punktów Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku był „Dzień z Powiatem Poznańskim”.
Od samego rana na Starym Rynku w Poznaniu odwiedzający Festiwal mogli korzystać z bardzo wielu atrakcji przygotowanych specjalnie na ten dzień. Jedną z nich był V Poznański Bieg Kelnerów, poprzedzony efektowną rozgrzewką. Następnie, na scenie głównej festiwalu odbyły pokazy kulinarne. Swoje kucharskie umiejętności zaprezentowali uczniowie Technikum w Murowanej Goślinie, które jest placówką edukacyjną wchodzącą w skład Zespołu Szkół w Bolechowie. Organem prowadzącym tej szkoły jest Powiat Poznański. Uczniowie wspólnie z Janem Grabkowskim, Starostą Poznańskim przygotowali między innymi chłodnik europejski.
Następnie swoje umiejętności zaprezentował Krystian Szopka, Szef Kuchni restauracji Fusion w Hotel Sheraton w Poznaniu, który razem z Panem Starostą zaprezentowali specjalności kuchni Wielkopolskiej. Wydarzeniem, na które oczekiwały w szczególności biorące udział w konkursie restauracje było ogłoszenie wyników konkursu „Golonka po Wielkopolsku 2014”. Na zakończenie Dnia z Powiatem Poznańskim odbyły się koncerty zespołów związanych z powiatem. Zagrali: Jarek Buczkowski Trio, Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele oraz zespół Hot Lips.
Dzień wcześniej odbył się konkurs Polska Nalewka Roku 2014. Konkurs wszystkich tych, którzy domowymi sposobami, według starych rodzinnych receptur, autorskich lub wyszperanych w książkach przepisów wytwarzają tradycyjne polski nalewki. Nalewki zgłoszone do konkursu oceniała Kapituła Dobrego Smaku, w której skład weszli znawcy kulinariów, smakosze, artyści i ludzie mediów między innymi Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Kapituła wybrała najlepszą nalewkę z Powiatu Poznańskiego. W tym roku zaszczyt ten przypadł Pani Zenonie Urbaniak ze Stęszewa za nalewkę „Kojąca Jeżyna”. W nagrodę Pani Zenona otrzymała z rąk Pana Starosty, czek na weekendowy pobyt w Spa na terenie powiatu.