Zapowiedzi Wydarzenia Relacje
Dobry Smak Powiatu
W dniach 13-16 sierpnia odbędzie się dziewiąta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Głównym miejscem wydarzeń będzie jak co roku poznański Stary Rynek, na którym zorganizowany zostanie Jarmark Dobrego Smaku. W tym roku swoje kramy rozłoży na nim ponad 140 wystawców. Wśród nich będą nie tylko producenci regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek ze wszystkich niemal regionów Polski, ale też importerzy włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.
Jednym z elementów Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku będzie Dzień z Powiatem Poznańskim. Zaplanowano go na 15 sierpnia. Tego dnia nie zabraknie różnego rodzaju animacji i pokazów kulinarnych. O te drugie zadbają Krystian Szopka, szef kuchni w hotelu Sheraton oraz Grzegorza Łapanowskiego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku. Przynana zostanie też nagroda w konkursie „Najlepsza nalewka w powiecie poznańskim”. Nalewki oceniać będą m.in. Robert Makłowicz, Piotr Bikont i Paweł Loroch.
Nowością będzie konkurs Smak Powiatu Poznańskiego. W tym roku po raz pierwszy wyłonione i nagrodzone zostaną najlepsze produkty spożywcze powstające na terenie powiatu. Takie, które mogą rozsławiać jego walory. Zaproszono samorządy gmin powiatu do nominowania powstających na ich terenie specjałów: nabiału, produktów mięsnych, przetworów warzywnych i owocowych czy wypieków. Rozstrzygniecie konkursu nastąpi w ramach dnia z Powiatem Poznańskim.
Poniżej regulamin konkursu oraz karta nominacji produktu:
Regulamin konkursu ‘Smak powiatu poznańskiego’
Program festiwalu: www.ofds.pl/pl/program
Materiał w WTK: http://www.wtkplay.pl/video-id-19475-ruszyly_przygotowania_do_kolejnej_edycji_festiwalu_dobrego_smaku