Zapowiedzi
Gęsina nie tylko dla św. Marcina
W listopadzie, w ramach akcji „Gęsina na imieninach” na stołach będą gościć tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa z gęsiny, półgęsek, carpaccio z gęsiny, pierogi czy kanapki z gęsiną – smakowitego końca przekąsek nie widać! Te i inne dania z mięsa gęsiego zawalczyć mogą o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Przekąski z gąski” oraz „Przekąski z gąski 2023” w trzeciej już edycji konkursu organizowanego przez Instytut Skrzynki oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. W konkursie mogą wziąć udział restauracje, producenci i przetwórcy żywności oraz inne obiekty gastronomiczne z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolski.
Wszyscy znamy powiedzenia: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina”, czy „Na świętego Marcina gęś do komina”. Wiąże się to z legendą: Święty Marcin chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupiej, skrył się w zagrodzie gęsi. Ptaki jednak wydały go, podnosząc raban i głośno gęgając. Jako symboliczny czas zakończenia wszystkich prac jesiennych w polu, 11 listopada stał się smakowitym świętem: zaczynał się też wielki post adwentowy, zatem była to okazja do zapełniania stołów gęsiowymi przysmakami, znanymi nie tylko w Wielkopolsce. W Polsce gęsina obecna jest w tradycji kulinarnej co najmniej od XVII wieku. Jest to więc zwyczaj, który tworzy dziedzictwo niematerialne, szczególnie promowane w Poznaniu i okolicach – wszak św. Marcin właśnie tutaj co roku zrzesza wielbicieli gęsiny i rogali świetomarcińskich w barwnym korowodzie.
Uczestnicy konkursu muszą przesłać zgłoszenie chęci udziału w wydarzeniu do dnia 29 października br. na adres e-mail: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych. W dniu 30-31 października sekretarz konkursu oraz członkowie kapituły sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu. 31 października zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu i zaproszenie do udziału w finale. W dniu finału konkursu, tj. 6 listopada oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi konkursowymi produktami/daniami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do Dworu Skrzynki.
Na laureatów konkursu z powiatu poznańskiego czekać będą certyfikaty za najlepszy smak, zaś wszyscy uczestnicy będą walczyć o nagroda pieniężną: Grand Prix w wysokości 1 000 złotych. Laureaci otrzymają również zestawy upominków od powiatu poznańskiego i partnerów. Podczas tego wyjątkowego wydarzenia Ewa i Piotr Michalscy – kucharze osobiści z Puszczykowa, zrobią pokaz wariacji kulinarnych z gęsią w roli głównej. Będzie to inspiracja dla uczestników, ale również przybliżenie możliwości kulinarnych związanych z tym ptactwem uczniom szkół gastronomicznych, zaproszonym na to wydarzenie. Będą oni mieli okazję przyglądać się zmaganiom uczestników konkursu i degustacji zgłoszonych dań wraz z kapitułą smaku. Regulamin konkursu, który patronatem objął starosta poznański, wraz z formularzem zgłoszeniowym znajdują się na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl
Źródło: Instytut Skrzynki