MenuMenu główne
Powiat Poznański
Mapa powiatu


<< kwi 2025 >>
pwścpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Karnawał z wieprzowiną

program TVP w Skrzynkach

W Dworze Skrzynki znów pojawiała się ekipa telewizyjna przygotowująca program na antenę Oddziału TVP Poznań. Tym razem będzie to zachęta do wykorzystywania w kuchni mięsa wieprzowego. Najpierw było zamieszanie w holu Dworu, czyli precyzyjne ustawianie kamer, świateł i przekształcanie przestrzeni w mini- kuchnię. Potem jeszcze charakteryzacja głównego bohatera i padł pierwszy klaps.

Jak oczarować gości w czasie karnawałowej domówki? Jakie wartości odżywcze mają różne rodzaje mięsa wieprzowego? Jak tradycyjnym, dobrze znanym daniom nadać nowoczesny szlif? We wszystkie kuchenne tajemnice z dużą swadą wprowadzał widzów Kajetan Świokła, szef kuchni Restauracji Dwór Skrzynki. Przed kamerami: przyprawiał, podsmażał, gotował – wreszcie serwował na talerze zimne nóżki, czyli wieprzowy galart i pieczoną szynkę wieprzową podaną z puree ziemniaczanym. Te dania pochodzące z tradycyjnej kuchni wielkopolskiej wszyscy znają i lubią… Tym bardziej mogą więc królować na karnawałowym stole.

O tym właśnie w trakcie degustacji przy stole dyskutowali w drugiej części nagrania goście, którzy nie tylko oceniali efekt pracy Kajetana Świokły, ale przede wszystkim opowiadali o wielkopolskich tradycjach kulinarnych związanych z wieprzowiną, o zaletach tego mięsa, jego walorach smakowych i zdrowotnych. Przy stole zasiedli: Ewa Michalska – mistrzyni kuchni, aktualnie kucharz osobisty, Liliana Kubiak – zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, Rafał Cierzniak – kustosz w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz Piotr Michalski – restaurator. Program przygotowywano pod czujnym okiem Jana Babczyszyna, dyrektora Instytutu Skrzynki, który bardzo skrupulatnie sprawował nadzór merytoryczny nad całością przedsięwzięcia.

Program nagrywany był na zlecenie Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy w Poznaniu, przy finansowym wsparciu Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Efekty pracy ekipy telewizyjnej będzie można obejrzeć na antenie TVP3 w najbliższą niedzielę 16 lutego o 15.45. Zachęcamy bardzo do oglądania programu, ale także do osobistego spróbowania dań serwowanych w restauracji Dworu Skrzynki, czynnej w każdą sobotę i niedzielę. Szczegóły rezerwacji, godziny otwarcia i menu dostępne na stronie dworu. Zapraszamy !

Przygotował: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 12 lutego 2025