Relacje
Kolejne degustacje konkursowe
W miniony weekend odbyły się cztery kolejne wydarzenia, podczas których ok. 50 kół gospodyń wiejskich z Wielkopolski prezentowało swoje popisowe dania w ramach konkursu „Bitwa Regionów”. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W tegoroczną odsłonę konkursu i eliminacje w regionie wielkopolskim włączył się także Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora, uczestniczyli w pracach komisji kwalifikacyjnej, która na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, utworzyła listę rankingową uczestników. Przedstawiciele Instytutu uczestniczą też w pracach komisji oceniających poszczególne potrawy podczas kolejnych konkursowych zmagań. Jan Babczyszyn był przewodniczącym kapituły w na Charytatywnym Festynie Rodzinnym w Hucie oraz w Uzarzewie podczas Międzypokoleniowego Pikniku Przyrodniczego. Zdobywcy pierwszych miejsc z poszczególnych eliminacji walczyć będą 31 sierpnia w finale wojewódzkim. Więcej informacji na ten temat oraz lista zwycięzców na stronie Instytutu Skrzynki.
Źródło: Instytut Skrzynki