MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi

Konkurs na nalewkę

smaki powiatu grafika

W dawnych czasach przepisy na nalewki były tak cenne, że przekazywano je dopiero w testamencie. Dziś twórcy domowych nalewek także mają swoje tajemnice. Tym bardziej warto docenić ich niezwykłe umiejętności i stworzone przez nich wybitne smaki. Instytut Skrzynki wraz z Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zapraszają na konkurs nalewek restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i osoby fizyczne z terenu powiatu poznańskiego – ale także z pozostałych regionów naszego kraju – do udziału w konkursie o tytuł „Smak Tradycji 2021” (w tym „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”).

Na zwycięzców czekają nagrody finansowe: 250 zł za trzecie miejsce, 500 zł za drugie oraz 750 zł za pierwsze. Autor najlepszego zestawu pięciu nalewek otrzyma Grand Prix – „Smak Tradycji 2021” w wysokości 1.000 złotych. – Wśród zgłoszonych nalewek z powiatu poznańskiego wybierzemy także te, które zasługują na certyfikat za najlepszy smak w powiecie – dodaje Jan Babczyszyn, p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki.

Do dnia 18 września można przesyłać zgłoszenia konkursowe dotyczące nalewek w kategoriach: nalewki ziołowe, korzenne, owocowe, kwiatowe oraz mieszane. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl w zakładce „Konkursy i akcje”. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 19 września podczas imprezy plenerowej „Weekend z produktem tradycyjnym”, która odbywa się na terenie Muzeum Narodowego w Szreniawie.

Podczas wydarzenia będzie można także wziąć udział w nalewkowym spotkaniu interaktywnym prowadzonym przez Hieronima Błażejaka, mistrza w sztuce komponowania nalewek domowych, który przewodniczy Kapitule Konkursowej oraz Edyty Szast – zielarki i twórczyni nalewek z Zamościa – również członkini Kapituły. Konkurs ma na celu promocję najlepszych lokalnych produktów i producentów z naszego regionu oraz promocję środowiska artystów sztuki nalewkarskiej, tradycji wytwarzania nalewek, odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska nalewkarskiego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

smaki powiatu grafika

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 8 września 2021