Zapowiedzi
Konkurs „Smak Pyry 2023”
Ślepe ryby, zupa ziemniaczana, polewka z ziemniakami, parzybroda, plyndze, szagówki, szare kluchy, pyry z gzikiem, bambrzok, sałatka ziemniaczana to najpopularniejsze tradycyjne regionalne dania z pyrą w roli głównej. Od pokoleń zajadają się nimi mieszkańcy Poznania i okolic przy rodzinnych stołach, ale także turyści, bowiem wielkopolscy restauratorzy czy koła gospodyń wiejskich również kultywują zwyczaj serwowania ziemniaków w różnych odsłonach.
Tegoroczna edycja regionalnego konkursu „Smak Pyry 2023” tradycyjnie już będzie miała swój finał podczas imprezy plenerowej „Poznańska Pyra” organizowanej 8 października w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Nastąpi wtedy degustacja zgłoszonych dań przez kapitułę konkursową oraz ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. Na zwycięzców czekają: Grand Prix w wysokości 500 złotych ufundowane przez organizatora konkursu, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, zestawy upominków od powiatu poznańskiego oraz Muzeum w Szreniawie.
Uczestnikami mogą być wielkopolskie koła gospodyń wiejskich, lokale gastronomiczne oraz uczniowie szkół gastronomicznych z regionu. Tym ostatnim przyznane zostaną także wyróżnienia specjalne: złote, srebrne i brązowe „Pyry w szkole”. Ponadto wszyscy uczestnicy z powiatu poznańskiego walczyć będą o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smak Pyry”. – Jako, że pyra jest „kobietą” a ziemniak „mężczyzną” zapraszamy zarówno panie i panów z wielkopolskich Kół Gospodyń Wiejskich do udziału w konkursie – mówi z przymrużeniem oka Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, organizator wydarzenia, które zostało objęte honorowym patronatem starosty poznańskiego, Jana Grabkowskiego. Więcej o konkursie TUTAJ.
Źródło: Instytut Skrzynki