Ogłoszenia Komunikaty
Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów
Rozpoczęła się XXIV edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Konkurs kierowany do producentów oraz osób reprezentujących firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego. Podstawowym założeniem konkursu jest zachowywanie kulinarnych tradycji regionu i zwrócenie uwagi na lokalną żywność wysokiej jakości, która dziś bardzo powszechnie zastępowana jest „szybką” przemysłową żywnością.
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsza potrawa regionalna. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu ,,PERŁA”. Finał regionalny odbędzie się 14 czerwca 2025 r. w Kórniku, podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą. Obsługę wydarzenia prowadzi Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego.