Relacje
Kulinarna Bitwa Regionów

Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców. Rywalizacja konkursowa odbywa się w trzech etapach.
Podobnie jak w 2024 w roku bieżącym w kapitule poszczególnych eliminacji zasiadają przedstawiciele Instytutu Skrzynki. W ćwierćfinałowym etapie konkursu dla Wielkopolski, w kapitule degustującej i oceniającej podczas wydarzenia pn. Rycerski Gród Dziecięcych Marzeń zasiadał Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki. Trzecie miejsce zajęło tam Koło Gospodyń Wiejskich Wiatraczanki w Czerlejnie, a wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Garby. Tego samego dnia, podobna impreza odbyła się w Nowych Skalmierzycach. Tam z kolei w kapitule degustującej zasiadała Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.
Przygotował: Instytut Skrzynki