Relacje
Miodowe przekąski i napoje

Raz do roku mieszkańcy powiatu poznańskiego mają okazję, by sprawdzić swoje umiejętności kulinarne biorąc udział w konkursie „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Odbywa się on podczas BEEFESTYNU na Dzień Ziemi w Puszczykowie, czyli święta pszczół i innych zapylaczy, organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona. Podczas imprezy nie mogło zabraknąć kulinarnych atrakcji.
W konkursie zgłoszono 23 przysmaki i napoje z miodem i produktami pszczelimi. Kapituła oceniła wygląd, zapach oraz walory smakowe i wybrała te najznakomitsze. Laureaci pierwszych trzech miejsc otrzymali zaproszenie na spotkanie warsztatowe z konfitowania kaczki z Kajetanem Świokłą, szefem kuchni restauracji w Dworze Skrzynki oraz vouchery do restauracji, upominki od Powiatu Poznańskiego, a także miody z Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona Beenaturalnie w Puszczykowie, członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Jury konkursowe najwyżej oceniło Justynę Adamczak (KGW Fyrtel Dachowa) za bezalkoholowy drink mojito. Drugie miejsce zajęła Marta Ignasiak-Kciuk (KGW Błażejewo) za tatrę z karmelizowaną cebulą, a trzecią lokatę zajął Piotr Prętki (Buk) za Oxymel za żywy ocet owocowy na miodzie. Wyróżnienia otrzymali: Marta Ignasiak-Kciuk (KGW Błażejewo) za tarteletki z kremem earl gray i galaretką miodową oraz za miodowe gniazdka Kórnickiej kurki, Małgorzata Kaczmarek (KGW “Siła Kobiet” w Kamionkach) za Halineczki – czekoladki z miodem i masłem orzechowym, Agata Rozkres (KGW Błażejewo) za chałkę z masłem miodowym oraz pyłkiem pszczelim, Magdalena Gwiazda-Rackowiak (KGW Aktywne Radzewianki) za faszerowane buraczki w sosie miodowo-musztardowym oraz Marta Twardowska (Plewiska) za napój żurawinowy z miodem.
W kapitule zasiadali: Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki, Piotr Bojar – dziennikarz Radio Meteor, Joanna Sprys – przedstawicielka Skansenu i Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu, Anna Gabryelska-Michalska – reprezentantka Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona. Była to druga edycja konkursu, który ma na celu rozpowszechnienia wykorzystania miodu i produktów pszczelich w kulinariach, poznania ich prozdrowotnych właściwości i walorów smakowych. Sam festyn był wydarzeniem edukacyjnym, podczas którego uczestnicy mogli wziąć udział w wykładach, m.in. dr Karoliny Echaust z Instytutu Skrzynki, która opowiadała o bartnictwie dawnym i współczesnym. Na pikniku nie zabrakło atrakcji dla dzieci, warsztatów artystycznych, czy stoisk z produktami pszczelimi, czy rzemieślniczymi. To był wspaniały czas na rodzinne popołudnie w Puszczykowie.
Przygotował: Instytut Skrzynki