MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Muzyczna i kulinarna uczta

Gitarą, nożem i widelcem

Zimowy sobotni wieczór, 7 grudnia w Dworze Skrzynki rozgrzała atmosfera wyjątkowego wydarzenia pod nazwą „Gitarą, nożem i widelcem”. Ucztę dla duszy przygotowali światowej sławy artyści: Łukasz Kuropaczewski – gitara klasyczna; prywatnie mieszkaniec powiatu poznańskiego, Maciej Frąckiewicz – akordeon oraz Bartek Miler – instrumenty perkusyjne: cajon, kastaniety, dzwonki oraz klarnet, którzy zagrali wyśmienity koncert. Uczestnicy usłyszeli m.in. Travesuras Tomas Gubitsch’a, Aqua e Vinho Egberto Gismontiego czy argentyńskie Milonga nr 5.

Drugą część wieczoru wypełniły wyśmienite dania inspirowane kuchnia włoską przygotowane przez artystę Łukasza Kuropaczewskiego wraz z Kajetanem Świokłą, szefem kuchni restauracji Dworu Skrzynki. Artystka opowiadał o każdej inspiracji i daniu, dzieląc się z uczestnikami swoimi kulinarnymi sekretami. Ucztę rozpoczęto od prosseco z musem z gruszki w stylu Bellini, później na stołach pojawiły się startery: włoskie wędliny, sery, oliwki, caponata oraz świeczka z masła truflowego. Wszystko to doskonale łączyło się z chrupiącą foccacią przygotowaną wg autorskiej receptury Szymona Paschke, zastępcy szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki.

Zamiast zupy na gości czekało pierwsze, lekkie danie: pieczona dynia z rozmarynem, burattą, limoncello i oliwą z pietruszki, która… wyrosła w ogrodzie artysty. Panowie Świokła i Kuropaczewski zaskoczyli uczestników obsypując danie świeżo tartym zamrożonym, słodkim wrześniowym pomidorem. Jak widać, przygotowania do tego wieczoru tak naprawdę trwały kilka miesięcy. Tak jak umiejętnie tańczą palce Kuropaczewskiego po strunach gitary, tak samo sprawnie serwował on wraz z szefami kuchni danie główne: Ossobuco na kremowej polencie – to plaster giczy wołowej gotowanej aż 6 godzin w sosie pomidorowym i warzywach.

Chrupka sałata i wykończenie z pietruszki, świeżo tartego parmezanu i pieprzu to kropka nad „i” dla tego wyśmienitego dania jak i pokazu kulinarnego wieczoru. Wegetariańską alternatywę stanowiło grzybowe ragu z warzywami. Cudowne muzyczne i kulinarne spotkanie zwieńczył deser: gorące kokilki wypełniało nadzienie z babki panettone z gruszką, doskonałe w połączeniu z kremem mascarpone z domowym limoncello przygotowanym przez artystę oraz kawą ze świeżo mielonych ziaren: cappuccino lub espresso do wyboru. Przygotowane menu pokazało, że zagraniczne kulinarne klasyki świetnie komponują się z skarbami spiżarni i przydomowego ogródka, ale też znakomitymi produktami lokalnych wytwórców: oprócz włoskiego wina goście kosztowali białego Solarisa z puszczykowskiej Winnicy Morena.

Miód z Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona Beenaturalnie (również z Puszczykowa, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”) odkrył przez biesiadującymi nowe połączenie smaków: zamoczony w nim kawałek włoskiego sera peccorino należało zanurzyć w tłuczonych ziarnach kawy. – „Gitarą, nożem i widelcem” to cykl muzyczno-kulinarnych podróży: w zeszłym roku postawiliśmy na francuskie klimaty, teraz na włoskie, a na grudzień 2025 roku zapowiadamy hiszpańską „nutę” – zapraszał na koniec spotkania Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, organizator wydarzenia. Jakie muzyczne i kulinarne przygody czekają w Dworze Skrzynki? Zachęcamy, by sprawdzić na stronach www.dworskrzynki.pl oraz www.instytutskrzynki.pl. Do zobaczenia w Skrzynkach!

Przygotował: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 9 grudnia 2024