Zapowiedzi
Na Wielkanocnym Stole 2023
Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab pieczony. Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do oferty lokalnej gastronomii i producentów. Chcemy wybrać najlepsze produkty, które dostępne są w Wielkopolsce, a szczególne w powiecie poznańskim. Te w restauracjach i innych obiektach gastronomicznych, przysmaki przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, ale także potrawy i wypieki wytwarzane przez regionalnych rzemieślników i producentów.
Do konkursu zgłaszać można potrawy i wypieki, które są dostępne w ofercie gastronomicznej w sposób ciągły lub sezonowy. Zgłoszenia przyjmowane są w dwóch kategoriach: pasztety i mięsiwa (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików i inne) oraz wielkanocne wypieki (serniki, mazurki, baby i inne). Każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzajów potrawy i wypieków (dla każdej kategorii) wypełniając osobny formularz zgłoszenia wraz z załącznikiem – opisem składników oraz sposobu przygotowania dla każdej z nich. Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do 30 marca włącznie.
Współorganizatorem konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Odbywa się on podczas corocznego Jarmarku Wielkanocnego, jednego z wyjątkowych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Konkurs organizowany jest przy współpracy Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Browaru Szreniawa w Szreniawie. Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego. Więcej informacji TUTAJ.
Źródło: Instytut Skrzynki