Relacje
Nagrodzono przepisy
W powiecie poznańskim i Wielkopolsce stoły wigilijne są bogate – udowodnili to uczestnicy konkursu na świąteczne przepisy kulinarne. Wśród zgłoszonych dań i przekąsek królowały pierniki, pierniczki i inne słodkości, ale nie zabrakło również postnych pierogów czy wyśmienitych ryb.
Kapituła konkursowa wyłoniła zwycięzców, wśród których I miejsce za menu wigilijne zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławiu, gmina Ujście. Laureatem II miejsca została Julia Panufnik ze Słupcy za pełne menu wigilijne a III miejsce przypadło Elizie Krzeszkiewicz ze Skrzynek z gminy Kórnik, za przepis na strudel. Wyróżniono także „Pierniczki z pyrą” Katarzyny Radlińskiej z Poznania oraz “Świąteczną fasolę” Wiesława Sałkiewicza z Poznania, którzy otrzymają zestaw upominków od organizatora konkursu – Instytutu Skrzynki oraz powiatu poznańskiego.
Wybrane przepisy zostaną zamieszczone na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” a każdy chętny może w przyszłości przygotować dania wigilijne zgodnie z ich recepturami – informuje Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Celem konkursu była promocja wigilijnych tradycji kulinarnych naszego regionu. Konkurs odbywał się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Wydarzenie odbyło się pod Honorowym Patronatem Jana Grabkowskiego, starosty poznańskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki