Relacje
Najlepsi także z powiatu
W poniedziałek, 25 września podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD (Międzynarodowe Targi Poznańskie) odbyła się gala wręczenia nagród konkursu Polski Producent Żywności 2017 (PPŻ 2017) zorganizowana po raz 21. przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego. Nagrodzeni zostali producenci, których produkty zostały przebadane przez zespół ekspertów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, pod kierownictwem prof. Małgorzaty Woźniewicz i uzyskały najwyższe noty. Produkty te, charakteryzują się także najwyższą, jakością oraz wyjątkowymi walorami smakowymi.
Jednym z laureatów została firma z powiatu poznańskiego: Zakłady Mięsne BYSTRY za produkt Salami Chorizo. Firma ma siedzibę w Swarzędzu. – Tajemnica sukcesu leży w umiejętnościach pracowników, nowoczesnej technologii, możliwościach sprzętu produkcyjnego, ale przede wszystkim w najwyższej, jakości surowca – czytamy na jej stronie internetowej. Tytuł laureata uzyskali także: SERY ADAMCZYK za produkt Ser Pielgrzyma; Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za produkt Jogurt naturalny nadbużański; Przetwórstwo Mięsne „Płatek” za produkt Kiełbasa wieprzowo-cielęca; „Sekret Smaku” Maciej Kapała za produkt Pierogi z cielęciną i kurkami.
Nagrodą specjalną za atrakcyjność i innowacyjność produktu została nagrodzona firma SERY ADAMCZYK za produkt: Ser Pielgrzym. Nagrody wręczyli m.in.: Przemysław Olejnik – prezes Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego oraz Tadeusz Kuraś – dyrektor Konkursu PPŻ 2017. Obecni byli także przedstawiciele: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz powiatu poznańskiego.
Na podstawie informacji od organizatora.