Relacje
Najsmaczniejsze w powiecie
W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przed kapitułą konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Owoców i Warzyw” swoje „spiżarnie” otworzyli producenci i wytwórcy przysmaków z owoców i warzyw z powiatu poznańskiego. Aż 41 produktów walczyło o tytuł najlepszego smaku w powiecie.
Przeważały soki owocowe oraz konfitury, niemniej kapituła zwróciła uwagę na wybitny aromat jabłek odmiany Delikates (od dwóch producentów), chrupkość chipsów jabłkowych, czy pomysłowość autora kotletów z brokułów. Smak dzieciństwa przywróciły niesamowite kompoty, a tęsknotę za wigilijnym barszczykiem zakwasy buraczane.
Można zatem śmiało stwierdzić, że nie tylko „pyrą” Wielkopolska i powiat poznański stoją, ale także zdrowymi i smakowitymi owocami, warzywami oraz ich przetworami, wykonanymi z szczególną dbałością o jakość i naturalny skład. Dwadzieścia ze zgłoszonych produktów zostało nagrodzonych i otrzymało certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Owoców i Warzyw”. Oto lista laureatów:
1. Borówkowy Gaj Andrzej Nowak z Konarskich (gm. Kórnik) za:
• Świeże borówki pro bio
• Ocet borówkowy pro bio
• Sok borówkowy pro bio
2. Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda (gm. Rokietnica) Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za:
• Jabłko Delikates
• Naturalnie mętny 100% sok jabłkowy
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Plewiskach (gm. Komorniki) za „Paprykarz gospodyni”
4. Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego “WIÓREK” Sp. z o.o. (gm. Mosina) za „Konfiturę wnuczki” z 5 owoców
5. Pan Sadownik z Pecnej (gm. Mosina) za:
• Kompot – czereśnia żółta
• Kompot – wiśnia
• Wiśnię drylowaną w syropie
6. Sad Kobylniki (gm. Tarnowo Podgórne) za:
• Sok: jabłko, aronia 60%, pigwowiec
• Grzaniec 0% dla zmotoryzowanych
7. Magdalena Przybylska, Gospodarstwo z Dopiewa za:
• Dżem malinowy z owocem czarnego bzu
• Zakwas z buraka
• Sok z owoców czarnego bzu
8. Halina Poprawa z Lubonia za:
• Musztardę
• Przecier pomidorowy
9. SOK-POL Prządak Małgorzata z Trzeku (gm. Kostrzyn) za chipsy jabłkowe bez konserwantów
10. Eko Smak – Fit Kęs Małgorzata Jabłońska z Kostrzyna za kotlety brokułowe
11. Dariusz Prządak z Trzeku (gm. Kostrzyn) za jabłko Delikates.
Źródło: Instytut Skrzynki