MenuMenu główne
Powiat Poznański
Mapa powiatu


<< cze 2025 >>
pwścpsn
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

O menu Działyńskich

Uczestniczy wykładu kulinarnego w Skrzynkach

W dniu 28 maja w Dworze Skrzynki otwarty wykład wygłosił prof. dr hab. Jarosław Dumanowski – polski historyk, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wykład pt. „Zupa z piwa, skopowina i kartofle. Menu hrabiów Działyńskich i ich służby z 1874 roku” przyciągnął do Dworu Skrzynki wielu zainteresowanych tematyką historii kulinarnej Wielkopolski

Słuchacze mogli dowiedzieć się z jakich potraw w drugiej połowie XIX wieku składało się menu Działyńskich oraz ich służby. Pierwszy stół (państwa) i drugi stół (służby), znaczenie różniły się od siebie, zarówno pod względem konstrukcji posiłków, ich obfitości czy przestrzegania dni postnych. W XIX w. codzienne menu było ściśle związane z sezonowością, a także z kalendarzem świąt dorocznych. Działyńscy jadali znacznie bogato i różnorodnie podczas okresu Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, ale mniej obficie, jednak nadal bardziej zróżnicowanie, niż służba.

Podczas spotkania wykłady wygłosili także studenci historii, którzy przybyli wraz z prof. Dumanowskim do Dworu Skrzynki. Pani Kinga Serafińska, przybliżyła słuchaczom pojęcie postu oraz to, czy i w jakich okresach w ciągu roku rodzina Działyńskich przestrzegała postu  oraz jakie potrawy gościły wówczas na stołach. Ponadto ciekawym było porównanie kuchni postnej do współczesnego wegetarianizmu, w kontekście założeń Jana Szyttlera, żyjącego na przełomie XVIII i XIX w. polskiego kucharza i autora książek kucharskich. Z kolei Pan Michał Haufa, w referacie przybliżył słuchaczom czym charakteryzowało się menu i kuchnia służby Działyńskich, ponad 150 lat temu.

Na zakończenie dyrektor Instytutu Skrzynki – Jan Babczyszyn – zaprosił wszystkich uczestników spotkania na degustację dwóch wybranych potraw z menu Działyńskich – zupy z piwa oraz kartofli zapiekanych z baraniną. Przygotował je szef kuchni Dworu Skrzynki – Kajetan Świokła.

Przygotował: Instytut Skrzynki.

Redaktor: Maciej Pawlik
Opublikowano: 29 maja 2025