MenuMenu główne
Powiat Poznański
Likwidacja azbestu


<< kwi 2025 >>
pwścpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Oceniano dania z pyry

poznańska pyra konkurs

Podczas cyklicznego wydarzenia pod nazwą „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie na uczestników czekała moc atrakcji: ekspozycja starych maszyn rolniczych, wykopki, pokazy tematyczne, występy zespołów ludowych oraz liczne stoiska jarmarczne. Wśród nich obecni byli także przedstawiciele Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Tradycyjne Jadło, Browar Szreniawa czy Tradycyjne Lody z Kórnika z wyśmienitymi lodami o smaku pyry.

Muzeum przygotowało i częstowało uczestników imprezy pyrą z parownika w towarzystwie gzika. Osoby zainteresowane wzięły też udział w „Szreniawskich warsztatach ekologicznych” oraz prelekcjach „Przylećcie do Szreniawy, czyli kto śpiewa w muzealnym parku”. Pyra i dania z niej przygotowane były także głównym obiektem degustacji kapituły konkursowej w rywalizacji zorganizowanej przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury. W konkursie Smak Pyry 2022 oraz „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry” przyznano m.in. siedem certyfikatów za najlepszy smak powiatu poznańskiego. Wyniki konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Autor: Liliana Kubiak
Zdjęcia: Instytut Skrzynki

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 10 października 2022