Relacje
Powiew wiosennych smaków
Drętki, czyli po poznańsku kwaśny – tak jednym słowem opisać można rabarbar. Wciąż można go spotkać w wiejskich ogródkach i rozpoznać charakterystyczną budowę: grube zielono-różowe łodygi utrzymują ogromne liście – roślina ta może mieć nawet 3 metry wysokości! Co ciekawe, rabarbar jest blisko spokrewniony ze szczawiem. Oprócz odmian kulinarnych na świecie hodowane są także odmiany ozdobne i lekarskie. Skupmy się jednak na tym smakowitym rabarbarze, na który sezon rozpoczyna się w kwietniu, dzięki czemu odczuwamy powiew wiosennych smaków: rześki, chrupiący, kwaskowaty i aromatyczny, a bez dodatków właśnie drętki: taki jest rabarbar.
Nic dziwnego więc, że wyśmienicie smakuje ze słodkim drożdżowym ciastem z kruszonką, w skubańcu czy w formie orzeźwiającego kompotu. Wielkopolską tradycją warto go właśnie zawekować, by cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Najwięksi twardziele po prostu maczają łodyżki w miodzie i chrupią go ze smakiem. I na zdrowie! Bowiem sam rabarbar jest niskokaloryczny, jest źródłem antyoksydantów i witamin, m.in. wit. A, C oraz E. Poszukiwaczy inspiracji kulinarnych zapraszamy do zakładki poświęconej kulinarium na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl, gdzie znaleźć można receptury na wiele regionalnych przysmaków, z rabarbarem włącznie.
Źródło: Instytut Skrzynki