MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo zbiórki dla powodzianNapis opłaty urzędowe on lineLink do youtube



Relacje

Poznaliśmy najlepsze smaki

konkurs na wielkanocnym stole

Znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2023”. W finale konkursu wzięło udział 19 zespołów kulinarnych. Ocenie poddanych zostało 61 potraw w dwóch kategoriach: pasztety i mięsiwa oraz wypieki wielkanocne. W roli ekspertki wystąpiła m.in. Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna.

Kapitule konkursowej przewodniczył Marek Gąsiorowski (Slow Food Wielkopolska), a zgłoszone w konkursie przysmaki oceniali także: Witold Wróbel – ambasador Culinary Hertige Europe, Janusz Łakomiec (Polska Akademia Smaku), Jakub Pindych (Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna), Jacek Marcinkowski (Ogólnopolski Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy) oraz Janina Skomorowska z Muzeum Narodowego Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Komplet wyników konkursu znajduje się na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl

Celem wydarzenia była promocja tradycji przygotowywania i podawania potraw wielkanocnych, odkrywanie i poznawanie dawnych receptur oraz współczesnych inspiracji tradycją, nagradzanie autorów/twórców kulinarnych oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki. Współorganizatorem konkursu było Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Odbył się on podczas corocznego Jarmarku Wielkanocnego, a patronat nad nim objął starosta poznański Jan Grabkowski.

Źródło: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 3 kwietnia 2023