Zapowiedzi Wydarzenia Relacje
Poznańska Pyra 2016
Poznańska Pyra 2016 to kolejna propozycja na odwiedzenie powiatu poznańskiego tej jesieni. W niedzielę, 9 października Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprosiło na pokazy związane ze zbiorem ziemniaków oraz z wyrobami kulinarnymi.
Podczas wydarzenia o ziemniaku można było dowiedzieć się niemalże wszystkiego. Odwiedzający mogli podpatrzeć zarówno mechaniczny zbiór ziemniaków, wykonany konną kopaczką gwiazdową, kopaczką elewatorową oraz kombajnem ziemniaczanym ale także wziąć udział w tradycyjnym zbiorze ręcznym. A ukopane przez siebie bulwy zabrać na kolację do domu lub upiec przy ognisku muzealnym. Chętni mogli skosztować już poznańskiego przysmaku na miejscu. Stanowiska gastronomiczne serwowały przede wszystkim dania z ziemniaków. Muzeum przygotowało tradycyjne przysmaki – chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz oczywiście pyry z gzikiem z parownika. Ponadto zwiedzający mogli osobiście upiec ziemniaki lub inne własne produkty przy ognisku. Stałym punktem programu był pokaz tradycyjnego wypieku chleba w piecach chlebowych. Nie zabrakło też innych konkursów, w tym z wiedzy o ziemniakach oraz występów artystycznych.
Podczas tej imprezy prezentacje i prelekcje odbywały się na polu, gdzie zwiedzający usłyszeli o wózkach i wozach do transportu okopowych, narzędziach do ich przenoszenia, sprzętach do zbioru i o Hipolinie – lokomobili parowej. Dla młodych widzów przygotowane były także warsztaty wikliniarskie i garncarskie.
W ramach wydarzenia wyłoniono także zwycięzcę w konkursie na najlepszego bambrzoka. Do konkursu zgłoszono ich 11. Sześcioosobowa komisja uznała za najlepszy bambrzok p. Ewy Michalskiej z Poznania, drugie miejsce zajął wypiek pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Szreniawie a trzecie p. Donaty Okuniewskiej z Poznania. Zwyciężczynie otrzymały roboty kuchenne. Komisja przyznała również dwa wyróżnienia: dla Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Rozdrażew i dla p. Ireny Talagi – również z Rozdrażewa.
Na Poznańskiej Pyrze gościło także stoisko powiatu poznańskiego, na którym można było otrzymać ciekawe materiały informacyjne przygotowane z myślą o dzieciach i ich rodzicach (m.in. grę edukacyjną pozwalającą najmłodszym poznać historię powiatu, książeczkę kulinarną m.in. z przepisem na bambrzoka oraz przewodnik po powiecie poznańskim).