Zapowiedzi
Poznańska Pyra w Szreniawie
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną imprezę z cyklu “Poznańska Pyra”. Impreza odbędzie się 8 października w godz. 11.00 – 17.00. Choć ziemniaki uprawiane były od niepamiętnych czasów i stanowiły podstawę pożywienia ludów indiańskich, to jednak w Europie na większą skalę zaczęto je uprawiać dopiero w XVII wieku. W Polsce na większą skale zaczęto wykorzystywać ziemniaki w XIX wieku. Nasz ziemniak uprawny pochodzi z wyspy Chiloe, położonej na terenie Chile.
Jednak celem imprezy jest zapoznanie się nie tylko z historią uprawy, ale poznanie również sposobu zbioru. W programie przewidywane są pokazy na polu muzealnym, obejmujące: prezentację mechanicznego zbioru (przy użyciu konnej kopaczki gwiazdowej, elewatorowej, kombajnu ziemniaczanego) oraz wózki i wozy do transportu okopowych. Dla chętnych samodzielne będzie „Kopanie ziemniaków”, czyli tradycyjny zbiór ręczny.
Program pokazów na polu muzealnym
• Transport w zaprzęgu konnym i wolim
• Narzędzia do przenoszenia i przewożenia. Skrzynki do ziemniaków
• Pokaz pracy koni roboczych
• Lokomobila parowa Hipolina (H. Cegielski)
• Pokaz wyciskania olejów naturalnych
• Pyry z gzikiem z parownika
Zapraszamy też na stoisko Starostwa Powiatowego w Poznaniu, usytuowane na placu głównym, którego przedstawiciele przedstawią organizowane przez Starostwo imprezy oraz ulotki promocyjne. Dla młodych widzów przygotowano wiele ciekawych zajęć. W budynku kawiarni młodzież będzie mogła uczestniczyć m.in. w wykonywaniu ozdób z ziemniaka (ziemniak w wycinance, wyroby ze skrobi ziemniaczanej i masy chlebowej, pieczęcie z ziemniaków, czy też w malowaniu koników).
Muzeum gościć będzie również panie z Restauracji Bezstresowa w Poznaniu, które zaprezentują pokaz przygotowania zupy z ziemniaków. Zapraszamy także widzów do udziału w merytorycznym „Konkursie wiedzy o ziemniakach z nagrodami”. Zachęcamy młodzież i starszych do udziału w tym konkursie, gdyż rozlosowane zostaną ciekawe nagrody, m.in. książki z serii przyrodniczych Wydawnictwa Zakamarki z Poznania.
Program pokazów na placu głównym
• Przygotowanie pasz z okopowych
• Przetwory z buraków (syrop buraczany, kwas burakowy)
• Dania ziemniaczane
• Potrawy tradycyjnej kuchni z degustacją
• Nazewnictwo ziemniaków
• Wagi do ważenia ziemniaków
• Organizacje ochrony zwierząt
Wzorem lat ubiegłym przygotowano również konkurs dla na najlepszego bambrzoka. Ponadto będą: Lwówecka Orkiestra Dęta, „Coś dla każdego”, czyli występy artystyczne w Szreniawie, pyry z ogniska (degustacja), sprzedaż wyrobów garncarskich, przejażdżki bryczką oraz inne atrakcje. W dniu imprezy Koleje Wielkopolskie uruchomią dodatkowe pociągi do Szreniawy, w cenie 5 zł od osoby w obie strony. Rozkład jazdy przedstawia załączona tabela.