W mediach o nas
Śledzie z mango, pasztety i tatar… (15.03.2022)
Wydawałoby się, że śledź ze śmietaną to szczyt możliwości kombinacji kulinarnych z tym produktem. Instytut Skrzynki zorganizował pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego konkurs “Smak śledzia 2022”. Uczestnicy konkursu zaskoczyli jury nietypowymi połączeniami smakowymi, na przykład śledź z mango w korzennym aromacie o wyglądzie słodkiego deseru. Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych wyłoniła zwycięzców i oceniła bardzo wysoko wszystkie potrawy.
Pierwsze miejsce i główną nagrodę zdobyła restauracja Biały Dom z Poznania za pasztet z śledzia. Drugie miejsce otrzymały Smaczki Maszki z Baranowa za śledzia piklowanego i śledzia w karmelu z prawdziwkiem. Trzecie miejsca zajęła restauracja z Hotelu Liberte 33 w Poznaniu. Uczestnicy konkursu otrzymali nagrody finansowe i vouchery do sklepów.
Kapituła przyznała również wyróżnienia dla restauracji Hyćka za tradycyjnego śledzia w śmietanie po poznańsku, dla restauracji 3 Kolory Malta z Poznania za tatara ze śledzia oraz dla restauracji Stara Osada z Wiórka za tatara ze śledzia a’la Matijas z pesto bazyliowym i gruszką i dla Bistro Dorota za śledzia w occie. Tytuł “Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Śledzia” otrzymały Smaczki Maszki z Baranowa za Tatara ze śledzia mango oraz restauracja Stara Osada z Wiórka za Tatara ze śledzia a’la Matijas z pesto bazyliowym i gruszką.
Instytut już planuje kolejne konkursy. Niewątpliwie wydobyły one z kucharzy odwagę do łamaniu smaków i chęć tworzenia nowych kompozycji w oparciu o tradycyjny produkt jakim jest śledź.
epoznan.pl