MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi

Smak Pączka – KONKURS

Logo konkursu Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego

15 lutego podczas targów Tour Salon 2020 zaplanowano kolejny etap kulinarnej podróży po powiecie poznańskim. Tym razem przeprowadzony zostanie konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka”.

Konkursy odbywają się przy okazji dużych tematycznych imprez festynowych, targowych lub innych, w którym kulinaria stanowią jej istotną część, a powiat poznański jest w nie zaangażowany. Pierwszą imprezą cyklu był konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019” zorganizowany podczas wydarzenia plenerowego „Poznańska Pyra” w dniu 6 października ubiegłego roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Kolejne, organizowane edycje to dwa konkursy na produkty i potrawy kojarzone ze Świętami Bożonarodzeniowymi: „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Piernika i Smak Ryby”. Odbyły się one podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego również w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie.

Warto dodać, że zbliżająca się impreza „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka” odbędzie się na kilka dni przed tzw. „tłustym czwartkiem” wypadającym w tym roku 20 lutego. To dzień najbardziej kojarzony w polskiej tradycji z konsumpcją pączków.

Do udziału w konkursie uprawnione są cukiernie, piekarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich  i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego. W rankingu mogą również wziąć udział cukiernie i piekarnie z terenu Poznania a także z wielkopolski, jednak nie mogą one otrzymać tytułów „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka 2020”. Najlepsze produkty spoza terenu powiatu poznańskiego zostaną wyróżnione przez Kapitułę Smaku i będą rekomendowane w mediach lokalnych tuż przed „tłustym czwartkiem”.

Warunkiem koniecznym udziału w konkursie jest to, aby zgłaszany produkt był dostępny na rynku dla konsumentów w sposób ciągły lub sezonowy.

    • Producentem konkursu jest Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku
    • Główny Partner Konkursu: Targi Tour Salon 2020
    • Partnerem Konkursu jest  Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT)
    • Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego

W skład kapituły konkursowej wejdą:

Paweł Mieszała – Mistrz cukiernik , gwiazda polskiego cukiernictwa z ponad 25-letnim doświadczeniem zawodowym, Mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotny uczestnik najbardziej prestiżowego Pucharu Świata Cukierników w Lyonie; wykładowca, szkoleniowiec, mentor; właściciel cukierni „Pawlova” – PRZEWODNICZĄCY KAPITUŁY

Teresa Palacz – Kierownik Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Poznaniu, expert w zakresie tradycji kulinarnych, smakosz.

Dawid Łagowski – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, laureat licznych nagród i wyróżnień kulinarnych, wykładowca i szkoleniowiec.

Witold Wróbel – animator imprez i konkursów kulinarnych, społecznik, członek Polskiej Akademii Smaku

Jakub Pindych – znawca produktów lokalnych, przedstawiciel Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej

Franek Sterczewski – społecznik, Poseł na Sejm RP, smakosz

Jan Babczyszyn – animator imprez i konkursów kulinarnych, Prezes Polskiej Akademii Smaku – KOORDYNATOR KONKURSU

Smak Pączka 2020 – Regulamin

Smak Pączka 2020 – Karta zgłoszenia

Karty zgłoszenia oraz Regulamin będzie również dostępny na stronie PLOT: http://poznan.travel/pl/r/wydarzenia/konkurs-smak-paczka

 

 

Redaktor: Maciej Pawlik
Opublikowano: 28 stycznia 2020