Zapowiedzi
Smak Pączka – KONKURS
15 lutego podczas targów Tour Salon 2020 zaplanowano kolejny etap kulinarnej podróży po powiecie poznańskim. Tym razem przeprowadzony zostanie konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka”.
Konkursy odbywają się przy okazji dużych tematycznych imprez festynowych, targowych lub innych, w którym kulinaria stanowią jej istotną część, a powiat poznański jest w nie zaangażowany. Pierwszą imprezą cyklu był konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019” zorganizowany podczas wydarzenia plenerowego „Poznańska Pyra” w dniu 6 października ubiegłego roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Kolejne, organizowane edycje to dwa konkursy na produkty i potrawy kojarzone ze Świętami Bożonarodzeniowymi: „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Piernika i Smak Ryby”. Odbyły się one podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego również w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie.
Warto dodać, że zbliżająca się impreza „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka” odbędzie się na kilka dni przed tzw. „tłustym czwartkiem” wypadającym w tym roku 20 lutego. To dzień najbardziej kojarzony w polskiej tradycji z konsumpcją pączków.
Do udziału w konkursie uprawnione są cukiernie, piekarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego. W rankingu mogą również wziąć udział cukiernie i piekarnie z terenu Poznania a także z wielkopolski, jednak nie mogą one otrzymać tytułów „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka 2020”. Najlepsze produkty spoza terenu powiatu poznańskiego zostaną wyróżnione przez Kapitułę Smaku i będą rekomendowane w mediach lokalnych tuż przed „tłustym czwartkiem”.
Warunkiem koniecznym udziału w konkursie jest to, aby zgłaszany produkt był dostępny na rynku dla konsumentów w sposób ciągły lub sezonowy.
-
- Producentem konkursu jest Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku
- Główny Partner Konkursu: Targi Tour Salon 2020
- Partnerem Konkursu jest Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT)
- Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego
W skład kapituły konkursowej wejdą:
Paweł Mieszała – Mistrz cukiernik , gwiazda polskiego cukiernictwa z ponad 25-letnim doświadczeniem zawodowym, Mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotny uczestnik najbardziej prestiżowego Pucharu Świata Cukierników w Lyonie; wykładowca, szkoleniowiec, mentor; właściciel cukierni „Pawlova” – PRZEWODNICZĄCY KAPITUŁY
Teresa Palacz – Kierownik Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Poznaniu, expert w zakresie tradycji kulinarnych, smakosz.
Dawid Łagowski – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, laureat licznych nagród i wyróżnień kulinarnych, wykładowca i szkoleniowiec.
Witold Wróbel – animator imprez i konkursów kulinarnych, społecznik, członek Polskiej Akademii Smaku
Jakub Pindych – znawca produktów lokalnych, przedstawiciel Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej
Franek Sterczewski – społecznik, Poseł na Sejm RP, smakosz
Jan Babczyszyn – animator imprez i konkursów kulinarnych, Prezes Polskiej Akademii Smaku – KOORDYNATOR KONKURSU
Smak Pączka 2020 – Karta zgłoszenia
Karty zgłoszenia oraz Regulamin będzie również dostępny na stronie PLOT: http://poznan.travel/pl/r/wydarzenia/konkurs-smak-paczka