Menu główne
Powiat Poznański

Prasowa17
Radiowa17
Telewizyjna17
Telewizja STK 17


Fundusze Europejskie
Kalendarz imprez
<< Lut 2020 >>
ponwtśrczwptsobnie
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Zapowiedzi

Smak Pączka – KONKURS

15 lutego podczas targów Tour Salon 2020 zaplanowano kolejny etap kulinarnej podróży po powiecie poznańskim. Tym razem przeprowadzony zostanie konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka”.

Konkursy odbywają się przy okazji dużych tematycznych imprez festynowych, targowych lub innych, w którym kulinaria stanowią jej istotną część, a powiat poznański jest w nie zaangażowany. Pierwszą imprezą cyklu był konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019” zorganizowany podczas wydarzenia plenerowego „Poznańska Pyra” w dniu 6 października ubiegłego roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Kolejne, organizowane edycje to dwa konkursy na produkty i potrawy kojarzone ze Świętami Bożonarodzeniowymi: „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Piernika i Smak Ryby”. Odbyły się one podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego również w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie.

Warto dodać, że zbliżająca się impreza „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka” odbędzie się na kilka dni przed tzw. „tłustym czwartkiem” wypadającym w tym roku 20 lutego. To dzień najbardziej kojarzony w polskiej tradycji z konsumpcją pączków.

Do udziału w konkursie uprawnione są cukiernie, piekarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich  i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego. W rankingu mogą również wziąć udział cukiernie i piekarnie z terenu Poznania a także z wielkopolski, jednak nie mogą one otrzymać tytułów „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka 2020”. Najlepsze produkty spoza terenu powiatu poznańskiego zostaną wyróżnione przez Kapitułę Smaku i będą rekomendowane w mediach lokalnych tuż przed „tłustym czwartkiem”.

Warunkiem koniecznym udziału w konkursie jest to, aby zgłaszany produkt był dostępny na rynku dla konsumentów w sposób ciągły lub sezonowy.

    • Producentem konkursu jest Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku
    • Główny Partner Konkursu: Targi Tour Salon 2020
    • Partnerem Konkursu jest  Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT)
    • Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego

W skład kapituły konkursowej wejdą:

Paweł Mieszała – Mistrz cukiernik , gwiazda polskiego cukiernictwa z ponad 25-letnim doświadczeniem zawodowym, Mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotny uczestnik najbardziej prestiżowego Pucharu Świata Cukierników w Lyonie; wykładowca, szkoleniowiec, mentor; właściciel cukierni „Pawlova” – PRZEWODNICZĄCY KAPITUŁY

Teresa Palacz – Kierownik Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Poznaniu, expert w zakresie tradycji kulinarnych, smakosz.

Dawid Łagowski – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, laureat licznych nagród i wyróżnień kulinarnych, wykładowca i szkoleniowiec.

Witold Wróbel – animator imprez i konkursów kulinarnych, społecznik, członek Polskiej Akademii Smaku

Jakub Pindych – znawca produktów lokalnych, przedstawiciel Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej

Franek Sterczewski – społecznik, Poseł na Sejm RP, smakosz

Jan Babczyszyn – animator imprez i konkursów kulinarnych, Prezes Polskiej Akademii Smaku – KOORDYNATOR KONKURSU

Smak Pączka 2020 – Regulamin

Smak Pączka 2020 – Karta zgłoszenia

Karty zgłoszenia oraz Regulamin będzie również dostępny na stronie PLOT: http://poznan.travel/pl/r/wydarzenia/konkurs-smak-paczka

 

 

Redaktor: Maciej Pawlik
Opublikowano: 28 stycznia 2020


Ogłoszenia Komunikaty

Archiwum