MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo zbiórki dla powodzianNapis opłaty urzędowe on lineLink do youtube



Relacje

Smakowity jarmark…

organizatorzy konkursu Najlepszy Smak Powiatu Pozańskiego przy stole

Konkursy na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby oraz Smak Piernika będą częścią tegorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, który tradycyjnie odbędzie się Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. – Powiat poznański słynie z różnych smaków i my te smaki chcemy promować – zapewniał Jan Grabkowski podczas konferencji prasowej, która odbyła się w Concordia Design w Poznaniu.

– Nie tak dawno, również w Szreniawie rozstrzygnięty został konkurs na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry. Teraz będziemy wybierać najlepsze potrawy z ryb oraz pierników, a więc mocno kojarzących się ze świętami. Nasze konkursy mają na celu wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów i przetworów kulinarnych pochodzących z terenu powiatu poznańskiego – mówił Jan Babczyszyn, producent konkursów.

– Kto może wziąć w nich udział? Producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne. Potrawy będą oceniane w kilku kategoriach. Z ryb będzie to zupa, ryba faszerowana, ryba w galarecie i rybne przekąski, a z pieników – piernikowe bloki i małe pierniczki – dodał. Promowanie najlepszych smaków powiatu poznańskiego, to początek większego projektu, ponieważ już wkrótce do życia zostanie powołany Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego.

– Jego centrum będzie się znajdować w rewitalizowanym i rozbudowywanym obecnie Dworze w Skrzynkach. Ma on zostać oddany do użytku na przełomie 2020/21 roku. To właśnie tam będzie się znajdowało wszystko to, co związane z kulinariami i powiatem poznańskim. Chcemy na przykład, aby z tego ośrodka korzystali uczniowie prowadzonych przez nasz szkół. W kilku placówkach kształcimy przecież kucharzy – mówił Jan Grabkowski.

Konkursy na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby oraz Smak Piernika będą częścią tradycyjnego Jarmarku Bożonarodzeniowego. – Nasza impreza nawiązuje do tego typu jarmarków średniowiecznych, które miały przede wszystkim charakter handlowy. Każdy będzie mógł zatem dokonać przedświątecznych zakupów. Będą także różnego rodzaju warsztaty i zajęcia, przedstawienie dla dzieci, koncert kolęd i inne artystyczne atrakcje – zapewnił Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum w Szreniawie.

W konferencji prasowej udział jeszcze wzięli Marzanna Kondratowicz z restauracji “Smaczki Maszki”, która opowiedziała o wyrobach z piernika oraz Andrzej Gosieniewski, który zaimponował wiedzą na temat hodowli karpi. Jarmark zaplanowano na niedzielę, 15 grudnia, w godz. 10.00 – 16.00. Rozstrzygnięcie konkursów i ogłoszenie laureatów nastąpi tuż przed zakończeniem „Jarmarku Bożonarodzeniowego. Potrawy oceniać będzie specjalna kapituła, w skład której wejdą krytycy kulinarni, eksperci smaku i znawcy kuchni. Poniżej regulaminy obu konkursów oraz karta zgłoszenia.

Najlepszy Smak PP – Smak Ryby – regulamin 2019
Najlepszy Smak PP – Smak Piernika – regulamin 2019
Karta zgłoszenia – Smak Ryby 2019
Karta zgłoszenia – Smak Piernika 2019

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 3 grudnia 2019