Relacje
Szlak winnic już otwarty
W stolicy Wielkopolski, dzięki inicjatywie Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, nastąpiło uroczyste otwarcie Szlaku Wielkopolskich Winnic. Obecny podczas ceremonii otwarcia był m.in. Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki. Podczas dwudniowej imprezy wielbiciele tego szlachetnego trunku mogli nie tylko zakupić i zdegustować regionalne wina, ale także zgłębić tajniki ich produkcji dzięki rozmowom, prelekcjom i warsztatom prowadzonym przez lokalnych winiarzy oraz ekspertów.
Szlak Wielkopolskich Winnic ma już 16 członków, m.in. Winnicę Edison, która wraz z restauracją Hotelu Edison jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Kolejnym ważnym reprezentantem powiatu poznańskiego na winnym szlaku jest Winnica Morena z Puszczykowa. Ma ona szczególną rekomendację operatora kulinarnego szlaku, Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Wino Muscaris 2023 zdobyło złoty medal na 15 Konkursie Polskich Win i Cydrów2023. W VII Międzynarodowym Konkursie Win TuchoViniContest winnica zdobyła dwa srebrne medale: za wina Seyval Blanc z 2020 oraz Rondo 2021. Instytut Skrzynki zachęca restauracje, zwłaszcza te będące członkami Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” do współpracy z lokalnymi winiarzami, a szczególnie z Winnicą Morena. Wyśmienite lekkie wina białe i czerwone z jej oferty są już dostępne w restauracji i barze Dworu Skrzynki w gminie Stęszew.
Warto tutaj nadmienić, że Instytut Skrzynki podpisał z Wielkopolskim Stowarzyszeniem Winiarzy Porozumienie o współpracy partnerskiej w zakresie badania, dokumentacji i promocji kulturowego i kulinarnego dziedzictwa Wielkopolski, w tym powiatu poznańskiego.
Autor: Liliana Kubiak