Relacje
Tam serwują najlepszą gęsinę
Gęsina w listopadzie króluje w menu domostw i restauracji w całej Polsce. W ramach promocji właśnie tych gęsinowych tradycji Instytut Skrzynki zorganizował wyjątkowe wydarzenie. Dwadzieścia pięć przysmaków z gęsiny oceniła kapituła ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Przekąski z gąski 2023”. W Dworze Skrzynki zmierzyli się szefowie kuchni oraz przetwórcy, którzy poddali się ocenie jurorów. W wydarzeniu brali też udział uczniowie i nauczyciele szkół branżowych klas o profilu gastronomicznym z powiatu poznańskiego oraz z Poznania.
Młodzież wraz z wychowawcami wzięła także udział w specjalnym pokazie przygotowywania dań z gęsiny, który poprowadziła Ewa Michalska – kucharz osobisty z Puszczykowa, która po raz kolejny, w ramach współpracy z Instytutem Skrzynki, promowała kulinarne tradycje oraz dziedzictwo niematerialne naszego regionu. W wydarzeniu wziął też udział starosta poznański Jan Grabkowski, który wraz z dyrektorem Instytutu Skrzynki – Janem Babczyszynem oraz szefem kuchni w restauracji Dworu Skrzynki – Kajetanem Świokłą, zachęcał uczniów do skorzystania z oferty praktyk zawodowych w tym wyjątkowym miejscu.
W tegorocznej odsłonie konkursu „Przekąski z gąski” Grand Prix oraz nagrodę finansową w wysokości 1 000 złotych otrzymali Marcin Deckert i Andrzej Milenko z Restauracji Eatalia z Kamionek w gminie Kórnik za Arancini z confitowanymi żołądkami z gęsi puree z czerwonego buraka piana z gęsiej wątróbki i musem grzybowym. Pełna lista nagrodzonych i wyróżnionych, a także galeria zdjęć na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl
Źródło: Instytut Skrzynki