Relacje
Wielkopostne tradycje
Od Środy Popielcowej do Wielkanocy czas odmierza Wielki Post – szczególny okres dla chrześcijan oczekujących w swoistej żałobie na zmartwychwstanie Zbawiciela, które symbolicznie następuje w Niedzielę Wielkanocną. W polskiej tradycji ogranicza się w tym czasie ilość spożywanych pokarmów i eliminuje się niektóre potrawy z codziennej diety. Dawniej przede wszystkim mięso i masło zastępowano innymi produktami, co nazywano „postem suchym”.
Spiżarnie w kuchniach dworskich zapełniano postnymi rarytasami: rybami wędzonymi, śledziami w beczkach, sardynkami i szprotkami w oliwie oraz innymi konserwami rybnymi. Pozwalało to na przetrwanie bez mięsa i nabiału, choć w dworach rezygnowano z nich tylko w środy i piątki, czasem w soboty. Gospodarstwa chłopskie „post suchy” stosowały nie tylko ze względów religijnych, ale wynikał on także z niedostatku na przednówku. Podobnie tradycje wielkopostne wyglądały na Ukrainie. Dziś kuchnia polska i ukraińska pełna jest wyśmienitych dań rybnych, które idealnie wpisują się w dni postu. Przepisy na nie zebrano na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Autor: Liliana Kubiak