Relacje
Współpraca kulinarna regionu

W czwartek, 10 kwietnia w poznańskiej Concordii Design odbyła się konferencja pt. „Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich” zorganizowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w Brwinowie. Ok. 80 uczestników na miejscu i ponad 300 widzów online poznało dobre praktyki i projekty współpracy z całej Polski, które pozwalają na sprzedaż produktów powstających w gospodarstwach rolnych. Podczas wydarzenia nie zabrakło akcentu powiatowego: prelekcję pt. “Smaki powiatu poznańskiego – współpraca kulinarna regionu” wygłosiła Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki. Podkreśliła ona istotę promocji produktów tradycyjnych i ich wytwarzania oraz kulinariów regionu jako elementu niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wskazała także jak ważne na rzecz współpracy regionalnej w branży rolniczej są działania Instytutu na rzecz integracji i promocji wytwórców żywności.
“Przedsiębiorcza kobieta na Wsi”, czyli Agata Króliczak z SER-ce Jadzi z Dobieżyna, członkini Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” opowiedziała o swoich pierwszych krokach w świecie rolniczego handlu detalicznego i serowarskich upodobaniach swoich klientów, a także o tym, jaki wpływ na jej biznes ma członkostwo w sieci kulinarnego szlaku. O współpracy jako podstawie przemian na obszarach wiejskich niezwykle ciekawie mówił Grzegorz Cetner z CDR w Brwinowie. Tezy z tego wystąpienia przywoływało wielu kolejnych prelegentów. Z kolei Maciej Krystowski, Paweł Gronowski i Dagmara Semrau z Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy odkryli tajemnicę, jak powstał Wielkopolski szlak winnic, a także jakie znają ślady dawnych winnych tradycji regionu. Warto wspomnieć, że Stowarzyszenie Winiarzy Wielkopolskich jest jednym z partnerów Instytutu Skrzynki w działaniach na rzecz promocji dziedzictwa kulinarnego regionu.
Uczestnicy konferencji poznali także projekty z innych obszarów Polski: Leśny Klub Kolacyjny i Skarbiec Lubuskich Smaków z lubuskiego oraz Pola Smaku z mazowieckiego, które działają w ramach Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności. W ramach kolejnych prezentacji ciekawe okazały się także innowacje w ramach działania „Współpraca”. Nie zabrakło tu prelekcji ekspertów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu m.in. na temat programu operacyjnego BETA 4.0, czyli innowacyjnej technologii wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków, które są szansą na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych. Bardzo interesujące okazały się też projekty Polski Imbir oraz Vebeer. Całość podsumował Mariusz Tatka, dyrektor CDR w Brwinowie, Oddziału w Poznaniu. Była to bardzo udana i inspirująca konferencja. Zgodnie z zapowiedziami ciąg dalszy nastąpi…
Przygotował: Instytut Skrzynki