Edukacja
Wygrali kulinarny puchar
Patryk Jankowski i Maja Siebert, uczący się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół w Bolechowie okazali się najlepsi w 1. Kulinarnym Pucharze Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Te kulinarne zawody odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie i były organizowane przez Związek Polskie Mięso. O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów, składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z całej Polski.
– Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Nasza, bo z filii w Murowanej Goślinie, zwycięska para zaproponowała najlepszą wędzoną szynkę – dla mięsnych smakoszy, palone siano – dla fanów celulozy ze smakiem oraz pyry z gzikiem – pamiętając o swoim rodowodzie. Patryka i Maję prowadziła Alicja Jaworska-Piasecka – relacjonuje Anna Stefańska z Zespołu Szkół w Bolechowie.