Edukacja
Wyróżnienie dla uczniów
W dniach 9-10 grudnia w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa odbył się finał XI Europejskiego Konkursu Kulinarnego przeprowadzonego w ramach X Edycji Międzynarodowych Targów Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2016 r. W tym roku prowadzoną przez powiat poznański Swarzędzką Jedynkę reprezentowali w tej imprezie uczniowie klasy 2 TG, Adam Jagusiak i Kasjan Nowak.
Zadaniem uczestników było wykonanie w czasie 60 minut 8 porcji dania zasadniczego z dowolnej części kurczaka z obowiązkowym wykorzystaniem wątróbki drobiowej, borowików oraz mrożonych warzyw i owoców firmy Oerlemans, na przykład szparagów, groszku cukrowego czy żurawiny. Adam i Kasjan poradzili sobie bardzo dobrze – otrzymali wyróżnienie, co jest wielkim sukcesem, ponieważ był to pierwszy tak prestiżowy konkurs, w którym brali udział.
Wyjazd ten stał się dla nich okazją do wymiany doświadczeń, pomysłów i świetnej zabawy z uczniami ze szkół gastronomicznych z różnych miast Polski – z Bochni, Gorlic, Iwonicza Zdroju, Jarosławia, Oławy, Sandomierza, Zakopanego i Rzeszowa, a także spoza kraju – z Ukrainy i Słowacji. Chłopcom gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!
Tekst i zdjęcia: Dorota Witecka